Oproti stejnému období loňského roku ubylo mrtvých (o tři) a lehce zraněných (o 24). Naopak přibylo těžce zraněných (o čtyři). Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo tiskové oddělení moravskoslezské policie.

Letos policisté od ledna do konce března vyšetřovali 1909 nehod. V porovnání s minulým rokem to představuje nárůst o 148.

Nejvyšší počet nehod zaznamenali policisté na Ostravsku (671), naopak nejméně na Bruntálsku (122). Co se týká jednotlivých dnů, nejvíce se bouralo v pátek (357) a ve čtvrtek (303). Nejklidnější jsou soboty (222) a neděle (198).

Nejčastější příčinou havárií byl nesprávný způsob jízdy (943). Při těchto karambolech zemřelo pět osob, patnáct lidí utrpělo těžká a 128 lehká zranění. Následuje nepřiměřená rychlost (467), která si vyžádala čtyři mrtvé, jedenáct těžce a 110 lehce zraněných. Na třetím místě je nedání přednosti v jízdě (224) jeden mrtvý, třináct těžce a 114 lehce zraněných.

Chodci zavinili dvaatřicet nehod, z toho děti devět. Při těchto kolizích dva lidí zemřeli, tři osoby byly vážně zraněny, lékaři ošetřili i třiadvacet lehce zraněných.

Ve 114 případech policisté u viníků nehod zjistili alkohol, který má na svědomí čtyři těžká a sedmatřicet lehkých zranění.

Policisté od ledna do konce března evidovali dvanáct srážek s tramvají a 144 s lesní zvěří.

Během tří měsíců bylo zaznamenáno také osm dopravních nehod na železničních přejezdech.