„Klíště nakazí například kozu. U ní je onemocnění bezpříznakové, ale viry přejdou do jejího mléka. A po požití takového mléka, které je nepasterizované, nebo výrobků z něj, se může nakazit člověk," vysvětluje princip tohoto způsobu přenosu onemocnění lékař Ivo Hiemer z infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Přestože se nakonec nepodařil tento způsob nákazy u pacientů, kteří pocházeli z jedné rodiny a onemocnění u nich propuklo ve stejnou dobu, jednoznačně prokázat, lékař varuje před konzumací mléka a výrobků z něj, které neprošly tepelnou úpravou. Zejména kozího, které je čím dál vyhledávanější.

Jeho slova dotvrzuje i červnová lokální epidemie klíšťové encefalitidy v okolí Košic na Slovensku. Zde onemocněly více než tři desítky lidí po konzumaci ovčího sýra. Další případy se pak vyskytly v okolí Bánské Bystrice.

Virus klíšťové encefalitidy přitom spolehlivě zničí převaření mléka. Velké potravinářské závody proto ovčí, kozí a kravské mléko pasterizují. Někteří menší producenti to ale odmítají, s tím, že sýry z tepelně ošetřeného mléka ztrácí chuť i prospěšné probiotické mikroorganizmy.

„Onemocnění klíšťovou encefalitidou probíhá ve dvou fázích. Začíná jako mírné chřipkovité onemocnění, včetně ztráty chuti k jídlu a střevních problémů. Po 3 až 4 dnech tyto příznaky slábnou a dojde k takzvané bezpříznakové fázi, která může trvat až dvacet dní. Druhá fáze onemocnění nastupuje náhle, s příznaky jako je vysoká horečka, přetrvávající bolesti hlavy, zvracení, citlivost na světlo, ztuhlá šíje a další, které jsou charakteristické pro postižení centrálního nervového systému," popisuje průběh onemocnění lékařka Jana Košťálová z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

K 8. červenci eviduje Krajská hygienická stanice v Ostravě již 8 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. Všichni tito pacienti se nakazili po přisátí klíštěte. Jejich počet ale bude vyšší, Krajská hygienická stanice totiž dostává hlášení až po jednoznačném určení diagnózy. Také Ivo Hiemer připouští, že letošní klíšťová sezóna je, co do počtu infikovaných, náročnější než loňská. Jen ve Slezské nemocnici už léčili celkem 12 těžších průběhů klíšťové encefalitidy, většinou z okresů Šumperk a Bruntál.

„Máme tady jednoho pacienta, a ten udává, že mívá každý rok až dvacet klíšťat a nic. Až letos onemocněl. Je to jako ruská ruleta," upozorňuje Ivo Hiemer a dodává, že žádný z pacientů nebyl preventivně očkovaný.