VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nasbíral devadesát praváků naráz

Jindřichov, Bruntál - Na sto kusů hřibu pravého jakoby snad na místě někdo vysadil. „Jak já říkám, podobný úlovek se podaří jednou za třicet let," těšil se z houbařského úspěchu Antonín Vanot. Když hříbky v lese posbíral a naložil do košíku, pořádně se pronesl. K vlaku musel jít více než dva kilometry.

2.10.2012
SDÍLEJ:

Devadesát praváků nasbíral bruntálský houbař Antonín Vanot poblíž Jindřichova. Kde přesně, to nikomu samozřejmě neprozradí.Foto: Danuše Vanotová

Vlastní auto nemá, a ani by s ním do hloubi lesa kvůli zákazu nesměl. Než potom doma v Bruntále houby zpracoval a rozkrájel, stačila je ještě manželka Danuše nafotit.

Úspěch v hospodě i na zahrádce

Večer zašel znavený houbař svlažit hrdlo do své oblíbené hospůdky. Kamarádi se ho tázali, zda se mu vůbec něco podařilo v lese najít, když prý okolo Bruntálu nic neroste.

„Vyrazil jsem hned na druhý den do lesa poblíž Bruntálu, donesl jsem patnáct nádherných křemenáčů. Kdyby je známí neviděli na vlastní oči, snad by ani nevěřili," uvedl Vanot. Houbami se mohl pochlubit i kolegům ze zahrádkářské kolonie Radost, kde má svůj podílek.

Tak bohatý úlovek Antonín Vanot nepamatuje přes to, že houbaří už padesát let. „Devadesát praváků jsem nyní nasbíral, očistil a přinesl z lesa za dvě hodiny. Ještě, že mám tak obrovský koš a tašku. Hřiby byly úplně čisté, protože rostly na jehličí," popisoval Vanot. „Šel jsem úplně do kolen, v životě jsem nikdy tolik praváků najednou neviděl," dodal.

Část hub houbař nasušil, další část nakrájel, podusil a naskládal do mrazáku, aby měl na zimu. Také dalším úspěšným houbařům vzkazuje, aby nasbírané houby nakrájeli, podusili na trošce oleje a nakonec uložili v sáčcích do mrazáku.

Houbařská vášeň

Samozřejmě si nezapomněli společně se ženou uvařit smaženici. „Tu já mohu pořád, nikdy se jí nepřejím," sdělil houbař. Houbařské vášně navzdory letošní bohaté úrodě nemá dost. Jak říká, je třeba se předzásobit na zimu a něco dát do kuchyně i oběma dcerám.

„Něco je třeba nechat i doma, pod maso a tak podobně. Za čtrnáct dnů pojedu do Jindřichova znovu," dodal Vanot. Houby rád dává do plátěných sáčků, které si vyrábí ze starých prostěradel. Sáček pověsí pod strop, a v zimě jen po hrstech odebírá, rozemele mezi dlaněmi, a vsype třeba do polévky.

Autor: Karel Janeček

2.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Soud ve věci OKD. Insolvenční správce Lee Louda.
SLEDUJEME ON-LINE
4

Událost dne: věřitelé rozhodnou o osudu OKD

Václav Neckář.

Slavnost se blíží. V Novém Jičíně vystoupí Neckář i Dyk

Policisté hledají dívku z dětského centra

Se žádostí o pomoc se obrátili na veřejnost policisté, kteří pátrají po 14leté dívce, která odešla z dětského centra. 

I. B třída, sk. B: Až příliš krutá porážka pro Petřvald

Domácí premiéra v I. B třídě, sk. B, jim nevyšla. Fotbalisté Petřvaldu na Moravě v ní totiž přenechali všechny body Vřesině, která zvítězila 5:2.  

Souhrn I. B třídy, sk. D: Mořkov si vyšlápl na Starý Jičín

Novojičínsko – Jeseník nad Odrou přivezl všechny body z Oder, kde byly k vidění dvě penalty a dvě červené karty. Veřovice si pak dojely pro výhru do nedaleké Tiché, kde o výhře rozhodly ve druhém poločase.  

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení