V následujících čtyřech letech kraji bude vládnout staronová koalice ČSSD a KSČM. Rozhodl o tom krajský výkonný výbor a klub krajských zastupitelů moravskoslezských sociálních demokratů. „Vzhledem k tomu, že z obou koaličních jednání vycházel pro sociální demokracii v podstatě totožný počet křesel v radě – sedm ku čtyřem –, rozhodli voliči, kteří ve volbách hlasovali jednoznačně doleva," vysvětlil lídr ČSSD a budoucí hejtman Miroslav Novák.

Míní, že výhodou nového svazku je to, že oba partneři spolupracovali už v uplynulých čtyřech letech. ČSSD bude mít svého hejtmana a zároveň povede resorty školství, zdravotnictví, dopravy a životního prostředí a regionálního rozvoje a evropských fondů. Zdravotnictví přitom v uplynulých čtyřech letech řídili komunisté. „Jde o rizikový resort, a jako vítězové voleb za něj chceme nést i plnou odpovědnost. V minulosti byl za jeho vedení často kritizován náměstek hejtmana za KSČM. Pokud by tato situace měla znovu nastat, vždycky se lépe kritika řeší uvnitř politické strany než s koaličním partnerem," zdůvodnil Novák.

Lídr KSČM Josef Babka, který bude hejtmanovým prvním náměstkem (funkci ale bude vykonávat zároveň se svým povoláním právníka), pokračování koalice považuje za vyjádření respektu k přání občanů mít v kraji levicovou vládu. KSČM zůstane oblast sociálních věcí a kultury, získá cestovní ruch, územní plánování a investice. „To, že nebudeme spravovat zdravotnictví, nepovažuji za ztrátu," řekl Babka.

ODS a lidovci stejně jako v uplynulém volebním období skončí v opozici spolu s nováčkem v krajském zastupitelstvu hnutím Nezávislí.

ČSSD bude mít v krajském zastupitelstvu čtyřiadvacet mandátů, komunisté dvacet, ODS devět. Lidovci získali sedm křesel, Nezávislí pět.

Nová krajská vláda

ČSSD

Miroslav Novák hejtman

Věra Palková náměstkyně hejtmana (školství, sport, tělovýchova)

Daniel Havlík náměstek hejtmana (doprava, životní prostředí)

Jiří Martinek náměstek hejtmana (zdravotnictví)

Martin Sikora náměstek hejtmana (regionální rozvoj, evropské fondy, operační programy)

Tomáš Hanzel neuvolněný radní

Jaroslav Dvořák neuvolněný radní

KSČM

Josef Babka 1. náměstek hejtmana (neuvolněný)

Svatomír Recman náměstek hejtmana (sociální věci, kultura)

Ivan Strachoň náměstek hejtmana (územní plánování, cestovní ruch, investice)

Karel Kuboš neuvolněný radní

* Pozn. Hejtman a jeho náměstci s výjimkou Josefa Babky budou vykonávat svoji funkci jako své zaměstnání. Neuvolnění radní pracují ve vedení kraje, a zároveň vykonávají své povolání v nejrůznějších oborech.