Možná jste to zažili také. Zničehonic zazvonil telefon. Pouze však jednou. Než jste stačili hovor přijmout, zmlkl. Při pohledu na číslo na displeji jste přemýšleli, kdo to tak mohl být. Co když to bylo něco důležitého? A tak vzápětí voláte zpět. Jenže je obsazeno, případně se ozve nějaké zapraskání. Lidí s podobnými zkušenostmi přibývá. Někteří takové situace řeší i několikrát za den. Takové telefonáty již dostaly své označení říká se jim obtěžující či otravné.

„Bylo to nedávno během dovolené v Chorvatsku. Byla jsem zrovna na pokoji, když mi volalo nějaké neznámé číslo. Jedno zazvonění a nic. V té době jsme řešili nějaké problémy v práci. Hned jsem volala zpátky, jenže bylo obsazeno. Zkoušela jsem to několikrát. Dost mě to rozhodilo. Ani v další dny jsem se nedovolala," řekla Markéta Zouharová z Ostravy.

Zkouška čísel

„S největší pravděpodobností se jedná o zkušební hovory telemarketingových společností, které volají namátkou číselné řady, aby zjistily, zda je číslo aktivní, a je tedy možné na něj volat s obchodními nabídkami. Zákazníkům doporučujeme nevolat zpět, ale ověřit si číslo na stránkách www.kdovolal.cz," řekla Deníku Martina Kemrová, mluvčí společnosti T-Mobile.

Podle autorů zmíněných stránek by za částí takových telefonátů skutečně mohly být počítačové programy.

„Počíčač náhodně generuje jedno telefonní číslo za druhým a díky internetovému volání jej hned i vytočí. Pokud jej zvednete, uslyšíte klapnutí, ale nepopovídáte si. Někdy pouze stačí, aby se na druhé straně ozval vyzváněcí tón. Od tohoto momentu je vaše číslo v databázi označeno jako funkční. Obtěžující může být, pokud vaše číslo počítač vygeneruje několikrát za sebou a pouze prozvoní. V horším případě vám záměrně toto číslo bude prozvánět několikrát denně, aby zjistil, kdy jste doma," uvádí se na webových stránkách.

Za práci počítačových programů vytvořených k marketingovým účelům označila podobné hovory i zástupkyně dalšího operátora Adéla Konopková z Vodafonu.

Placené linky

„Pokud je volání dlouhodobé a obtěžující, doporučujeme zákazníkům obrátit se na nás se žádostí o identifikaci volajícího," řekla Konopková.

Lidé by na taková čísla neměli volat zpět. A pokud to přece jen udělají, je nutné si předtím číslo pozorně prohlédnout. Mohlo by se totiž jednat o telefonát na placené linky. Jde o devítimístná čísla začínající 90. Čtvrté a páté číslo určuje cenu hovoru za minutu. I když se ozve jen klapnutí nebo záznamník, hovor se již uskutečnil.

Za obtěžující lze někdy považovat i opakované telefonáty zástupců firem provádějích různé průzkumy nebo nabízejících zboží či služby. V těchto situacích jsou ale často na vině i samotní majitelé telefonů. Mnozí se přihlašují do různých spotřebitelských soutěží, při kterých organizátorům dobrovolně poskytnou své telefonní číslo. V pravidlech soutěže si již ale nepřečtou, že dávají souhlas s předáním údajů třetím osobám.