Mluvčí společnosti Jaromír Krišica na dotaz Deníku zopakoval, že důvodem pozastavení výroby v ocelárně je nízká poptávka na trhu válcovaných výrobků a úsilí společnosti o optimalizaci zásob surovin.

„Ostatní provozy společnosti fungují, například válcovna Kvarto je v běžném provozním režimu a plní objednávky zákazníků a partnerů společnosti Evraz Vítkovice Steel," napsal mluvčí a doplnil, že doba pozastavení provozu ocelárny závisí na mnoha faktorech, které v současných dnech zvažuje vedení společnosti.

V souvislosti se zprávami některých agentur o možném prodeji společnosti Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica sdělil, že fámy a spekulace na trhu firma komentovat nebude.

Odstávka

Místopředseda odborářů ocelárny a válcovny vítkovického Evrazu Roman Ďurčo potvrdil, že vedení firmy projednalo s odboráři prodloužení odstávky ocelárny až do konce letošního roku. „Zatím jsme to projednali, podepsáno to zatím není. I kdyby se ocelárna nerozjela ani v prosinci, pořád věříme, že to neznamená její konec. Většina zaměstnanců pořád věří, že v prvním čtvrtletí roku 2013 ocelárna opět bude vyrábět. Je ale pravda, že mezi zaměstnanci ocelárny je nervozita už hodně patrná. Obavy o svou budoucnost lidé určitě mají," vysvětlil odborář. Už v předchozích letech ocelárna vítkovického Evrazu několik měsíců nevyráběla. Tehdy byla hlavním problémem cena surového železa, které nakupuje Evraz od kunčické huti ArcelorMittal.

„Evraz od nás odebíral přibližně čtvrtinu naší celkové produkce surového železa. Jednání o dodávkách pokračují i nadále. Vzhledem k situaci mají naši obchodníci jasný úkol: hledat uplatnění pro to množství surového železa, které společnost Evraz Vítkovice Steel odebírala. Zatím se nám daří tento výpadek částečně pokrýt zpevňováním surového železa a jeho prodejem externím spotřebitelům, například slévárnám. Možnost, že by ocelárna vítkovického Evrazu byla odstavena definitivně, si nepřipouštíme. Pro celý region by samozřejmě bylo lepší, kdyby ocelárna zůstala v provozu. Pokud by ale k tomu došlo, museli bychom se situaci přizpůsobit," vysvětlila mluvčí ostravského ArcelorMittalu Barbora Černá Dvořáková.

Mluvčí strojírenských Vítkovic Eva Kijonková na dotaz Deníku uvedla, že zastavení výroby v ocelárně Evrazu způsobuje problémy i strojařům. „Dotýká se to zatím hlavně provozů kyslíkárna a doprava. Už jsme kvůli tomu museli propustit více než desítku našich pracovníků. V současnosti můžeme jen čekat, jak se situace bude vyvíjet dále," dodala Eva Kijonková.

POSTŘEH MARTINA PLEVY: Nejde jen o Evraz, jde o celé Ostravsko

Společnost Evraz se možná loučí s Ostravou. Kdysi pevná součást vítkovického průmyslového komplexu v ruských rukou nijak výrazně nevzkvétala, ale fungovala dlouhé roky. Zaměstnanci ocelárny teď sedí doma a čekají, jak to s továrnou, patřící ruským majitelům, dopadne. Poslední zprávy hovoří o tom, že do konce roku provoz určitě nerozjede. Černější scénáře pak dokonce říkají, že se na vratech do vítkovického podniku zřejmě brzy objeví cedule s nápisem „Na prodej".

Není to přitom dobrá zpráva jak pro zhruba tisícovku zaměstnanců Evrazu, tak i pro celý průmysl na Ostravsku. Konec této fabriky by ovlivnil i chod ArcelorMittalu či strojírenských Vítkovic. Může dokonce způsobit dominový efekt, kdy všechny provázané průmyslové podniky začnou přicházet o zakázky, ztrácet konkurenceschopnost, a tím pádem se spustí další hromadné propouštění.

Nad černým scénářem by možná zajásali fanatičtí ochránci ovzduší. Běžný občan, který už dávno ví, že zdejší průmysl sice nevoní jako francouzské parfémy, ale zároveň už dávno nečadí tak jako před lety, se ale radovat nemůže. Pro nekonečné fronty lidí před úřadem práce by se zaměstnání hledalo jen stěží. Pro Ostravsko by to byla tvrdá rána.