Že už se na obchodování s „prkny na kolečkách“ nedá udělat díra do světa? S tím na ostravské duo Grebner-Peřina nechoďte.

Lidé jim za jejich longboard (prodloužený skateboard) zaplatili za jediný měsíc už více než sedm a půl milionu korun!

S prvotním nápadem Ostraváci přišli už na konci roku 2013, další tři roky jej pak pilovali.

Loni v létě jejich záměr označil magazín Forbes za jeden z nejúspěšnějších českých startupů, tedy začínajících projektů (viz slovníček pojmů) vůbec.

A když se svým „prknem“ dvojice sklidila úspěch i na prestižním technologickém veletrhu v Las Vegas, rozhodla se konat.

Zdroj: Youtube

V květnu spustili výrobní kampaň na portálu Kickstarter a už za pouhých 19 hodin získali od lidí potřebnou částku k zahájení výroby.

Po jednom měsíci kampaně se na jejich elektrický longboard jménem XTND složily už bezmála čtyři stovky lidí. Celkem zaplatili 7,6 milionu korun!

Petra Krhutová (vlevo) a Helena Záleská ve svém cyklostanu.
Při kempování v přírodě se bály o své bicykly. ...a vymyslely cyklostan

„Po veletrhu v Las Vegas jsme věděli, že to bude úspěšné, ale přesto nás překvapilo, jak velký je o náš produkt na globálním trhu zájem,“ říká jeden z klíčových mužů tvůrčího týmu Daniel Grebner s tím, že myšlenka se zrodila kvůli lákavé představě jednoduché dopravy po městě a snadného uskladnění prostředku v kanceláři či MHD.

UMĚLÁ INTELIGENCE

V čem je tedy jejich XTND tak jedinečný, když sami říkají, že vynálezci longboardu jako takového vlastně nejsou?

Zdroj: Youtube

„Chtěli jsme na trh přinést něco zcela nového. Nespokojili jsme se proto jen s posunutím fyzických vlastností jako je dojezd nebo hmotností, ale přidali unikátní řešení ve formě umělé inteligence,“ vysvětluje zakladatel projektu Miroslav Peřina, který poslední měsíce projekt řídí přímo z kalifornského Silicon Valley, považovaného za domov startupů a nejinovativnější místo na zemi.

Ona umělá inteligence spočívá v tom, že rozpozná chování uživatele a vlastnosti jeho jízdního stylu, díky čemuž se optimalizuje dojezd a další vlastnosti jízdy. Data o samotné jízdě snímá několik chytrých senzorů, které dokážou vyhledat ideální trasu a ušetřit tak drahocenný čas.

„Také jsme snížili váhu bez baterie na tři kilogramy a garantujeme dojezd 20 kilometrů na jedno nabití. Tělo je vyrobené z karbonu, má moderní tenký design a vychytávkou jsou přední i zadní světla, která mají také funkci nárazníku. Bezpečnostní prvky navíc brání samovolnému rozjetí a zajišťují regulaci brzdění, díky čemuž si jízdu užije i naprostý začátečník,“ popisuje Grebner model, který se hromadně ještě nezačal vyrábět, ale už udělal díru do světa.

Není proto divu, že prvních sto kusů mohli lidé předkoupit za více než 23 tisíc korun a další za bezmála 26 tisíc.

K TÉMATU

Slovníček pojmů* Startup označení pro začínající projekt nebo firmu, často ještě ve fázi záměru a příprav
* Kickstarter internetová platforma fungující na principu financování začínajících projektů (startupů) ostatními lidmi, kteří svými příspěvky sami rozhodují, jestli projekt uspěje (zda výrobek vznikne, vyrobí se), nebo nikoliv
* Longboard jedná se v podstatě o prodloužený skateboard, jehož délka se běžně pohybuje okolo jednoho metru

Bezplatná WIFI na zastávkách. Prozatím jako síť OVAnet.FreeZone, zanedlouho pod jmenovkou DPO a na dvacítce přestupních míst.
WiFi: na ostravských zastávkách hned, v MHD do konce roku!