Rozbuškou se staly tři zveřejněné nahrávky, na kterých mluví vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš s dnes už bývalým redaktorem MF Dnes Markem Přibilem.

Ten podle nahrávek konzultoval s ministrem financí a tehdejším majitelem společnosti Mafra, zda by bylo dobré některé informace otisknout v novinách.

Andrej Babiš přitom po nákupu mediální společnosti Mafra prohlásil, že nebude ovlivňovat práci novinářů. Podle zveřejněných nahrávek je patrné, že nemluvil pravdu.

Politická reprezentace zavítala i na prohlídku další ostravské ekologické zátěže - Trojického údolí.
Ministr průmyslu obhlížel ekologické zátěže Ostravy

ZDRŽENLIVÍ POLITICI

Deník zajímalo to, jak se k této kauze, která už řadu dní hýbe politickým děním v zemi, staví regionální politici z hnutí ANO. Získat jejich reakce bylo v mnoha případech velice složité.

Náměstek primátora Havířova Josef Bělica byl hodně stručný. Uvedl jen toto: „Stojíme za svým předsedou, má naši plnou podporu."

Hejtman Ivo Vondrák považuje už samotný fakt, že je někdo odposloucháván, a že tento záznam je poté možné kdekoliv zveřejnit, za hrubý zásah do soukromí. „A je jedno, o jakou nahrávku se jedná," řekl s tím, že u údajných Babišových slov z odposlechu není v daném momentě schopen posoudit jejich pravost. „Nepůsobí však na mě absolutně přesvědčivě. Už jen díky jejich sestřihání," tvrdí Vondrák.

Pouze primátor Ostravy Tomáš Macura označil kauzu za nepřijatelnou a alarmující. „Pokud jsou nahrávky autentické, pak je to podle mě velký problém a pan Andrej Babiš by měl jejich obsah a okolnosti vzniku hodnověrně vysvětlit. Předpokládám, že tak učiní. A to bez ohledu na to, že tyto nelegální nahrávky byly vůbec pořízeny a jsou využívány v politickém boji," uvedl Tomáš Macura.

O včely se v současné době pod dohledem odborníka stará dvojice vězňů.
Z vězňů v Heřmanicích se stali včelaři. Jak se bude jmenovat jejich med? Poraďte

Kuriózně se ke kauze svého předsedy postavil lídr opavské opozice a šéf nové místní organizace Ano Pavel Juříček. Odkázal na blog senátora a bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který ve svém příspěvku připomněl vlastní zkušenost z roku 2010. Tehdy pořídil nahrávky z jednání s tehdejším ministrem životního prostředí a místopředsedou ODS Pavlem Drobilem.

Celý blog Libora Michálka i můžete přečíst zde.

Pavel Drobil se však proti těmto výrokům a spojitostem ohradil. „Policie celou věc řádně prošetřila a pravomocně konstatovala, že se Michálkova tvrzení a nařčení nepotvrdila," řekl Deníku Pavel Drobil.

Trpělivost naopak dochází nespokojeným občanům. Už ve středu se na několika místech v republice (Praha, Brno, Plzeň, Liberec, Olomouc, České Budějovice) uskuteční od 18 hodin demonstrace, kterou organizátoři nazvali Proč? Proto! Akce je namířena přímo proti Andreji Babišovi.

V Ostravě ani v žádném dalším městě v regionu žádný protest naplánovaný není, nejmasovější účast se dá očekávat v Praze na Václavském náměstí. Tam by mělo podle včerejších zpráv organizátorů dorazit až osm tisíc lidí. 

Miniaturní kamery na uniformách strážníků mají preventivní i praktický význam.
Strážníkům v Ostravě pomáhají minikamery na uniformách