Prezident Zeman bude od středy do pátku křižovat náš kraj. Z Ostravy jako výchozího stanoviště zavítá nejprve na Karvinsko, zítra na Opavsko a Bruntálsko a poslední den své návštěvy na Frýdecko-Místecko a Novojičínsko. S čím přijíždí?

„Nejdůležitějším bodem prezidentovy návštěvy jsou vždy setkání s občany na náměstích. Uvidíme, jak se do nich projeví nálada z posledních dnů spojená tématem udělování státních vyznamenání, ale můžu říct, že pan prezident se na tato setkání těší a bude připraven odpovídat lidem na jakékoliv otázky," řekl Deníku mluvčí hradu Jiří Ovčáček.

Druhým stěžejním bodem Zemanova pobytu v Moravskoslezském kraji má být problematika OKD. „O aktuální vývoj v této záležitosti se pan prezident bude hodně zajímat, protože považuje téma OKD ve vašem regionu za klíčové," uvedl dále Ovčáček. Se zástupci horníků a vedením těžební firmy se prezident setká už ve středu.

Stejně tak se hned první den návštěvy potká s nově zvolenými zastupiteli Moravskoslezského kraje, ačkoliv ho jinak po regionu bude doprovázet ještě „starý" hejtman Miroslav Novák. Kvůli návrhu na zneplatnění voleb, který Krajský soud v Ostravě zamítl v druhé půlce minulého týdne, se totiž ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva uskuteční až ve čtvrtek 10. listopadu.

„Pan prezident je situací seznámen, takže se rád setká jak se současným vedením kraje, tak i s nově zvolenými zastupiteli včetně Ivo Vondráka, který by měl být novým hejtmanem," dodal ještě Jiří Ovčáček.