Ten současný – Jaroslav Palas – už totiž nekandiduje. Kdo se tedy stane novým prvním mužem kraje? Může to být Miroslav Novák (ČSSD), Josef Babka (KSČM), David Sventek (ODS) nebo třeba Pavol Lukša (TOP 09).

Koaliční vyjednávání začnou už v sobotu večer, kdy budou známy výsledky voleb.

VOLEBNÍ ON-LINE SPECIÁL: Sledujte s námi už od soboty na webu průběžné výsledky voleb a ohlasy z politických stran.

VOLBY V PĚTI BODECH

Volební místnosti se otevřou dnes ve 14 hodin a zavřou ve 22 hodin. Zítra mohou lidé volit od 8 do 14 hodin, pak začne sčítání hlasů.

Kdy se chystáte k volbám? V pátek, v sobotu nebo se nechystáte? Anketu najdete na konci článku.

O přízeň voličů se v Moravskoslezském kraji uchází 21 politických stran a hnutí. Ty by chtěly obsadit některé z pětašedesáti křesel v zastupitelstvu kraje.

Lidé mohou v krajských volbách hlasovat pro jednu vybranou stranu, na jejím volebním lístku přitom mohou, ale nemusí, zakroužkovat maximálně čtyři preferované politiky.

V současném zastupitelstvu seděli od roku 2008 až do letoška politici za ČSSD, KSČM, ODS a KDU-ČSL. Vládla koalice sociálních demokratů a komunistů. Hejtmanem byl Jaroslav Palas (ČSSD). Předchozí dvě volební období, tedy v letech 2000 až 2008, byl první mužem kraje Evžen Tošenovský (ODS).

V našem kraji lidé volí také tři nové senátory, a to v jižní části Ostravy, v Opavě a v Karviné.

Podrobné výsledky z jednotlivých měst a obcí, zajímavosti, reportáže - rozšířené volební zpravodajství a mimořádné přílohy najdete v pondělní a úterním vydání Deníku.

ZVÍŘECÍ VOLBA: Štěně zvolilo „zelený" párek

Zvířata dokážou vycítit, kdy se blíží bouřka, dokážou vystopovat zloděje nebo přivolat pomoc svému páníčkovi, když je zle. Zvířecí instinkt je zkrátka mocná věc. Deník se ho rozhodl otestovat v souvislosti s blížícími se krajskými volbami.

„Nesmíme to podcenit," říkáme si s kolegy, když míříme do Komenského sadů, na místo našeho pokusu. Napřed malá osvěta, co to vůbec takové volby jsou. Pak krátké představení kandidujících stran. Čtyřměsíční fenka Suri soustředěně hledí. Člověk by až řekl, že skutečně naslouchá. Jakmile ale spatří důchodkyni s bílým „ratlíkem", je její pozornost tatam. Dá jasně najevo, že ji naše řeči nezajímají, a rázem je fuč.

Pečlivě zapichujeme cedulky s názvy těch největších stran do trávy. Necháme psa, aby si je očichal a „seznámil" se s nimi. „Deset minut musí Suri stačit," říkáme si. Psa odvádím a kolegové mezitím před každou cedulku nachystají stejně velké kousky točeného salámu.

Říká se, že zvířecí instinkt je mocná věc. Copak asi dovedlo fenku Suri k točenému salámu na talíři stojícím před cedulí s nápisem Zelení?

„Můžeš," slyším z dálky pokyn kolegů. Chvíle soustředění a Suri vybíhá střemhlav k volební nabídce, kterou jsme jí přichystali. Chvíli kličkuje před cedulkami a pak sebevědomě zamíří k zelené. Ta patří vcelku logicky Straně zelených. V momentě zbaští párek, postupně sebere i ten od lidovců, sociálních demokratů a pokračuje až k nezávislým.

„Není to zase taková náhoda, že si Suri vybrala Stranu zelených. Příroda ji asi zajímá více než dálnice a dotace," komentujeme s kolegy psí volbu. A i když to tak u běžných voleb nechodí, dáváme jí druhou šanci. „Když už je teď pořádně najedená, třeba bude o své volbě hlouběji přemýšlet," napadá nás. Tři, dva, jedna… Pouštím psa z vodítka. Míjí cedulku s nápisem Zelení, pak i KDU-ČSL a taky ČSSD. Zastavuje se u pirátů a párek, který ležel u této cedulky, je v tu ránu pryč.

Štěně, u kterého jsme testovali zvířecí instinkt, mělo na rozdíl od těch „člověčích" voličů jednu výhodu. Tahle zkouška pro něj byla jen hra, která jeho další život vlastně nijak neovlivní.

K TÉMATU: Jak máme volit v krajských volbách, aby byl hlas platný?

Voliči mohou v krajských volbách zvolit stranu, k níž mají sympatie, a na její kandidátce pak i zakroužkovat maximálně čtyři preferované politiky.

Volit může každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl nejméně osmnácti let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci nebo na území vojenského újezdu v územním obvodu kraje. Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není možné.

Nezapomeňte s sebou vzít platný občanský průkaz nebo platný cestovní pas, popřípadě voličský průkaz.

Po obdržení úřední obálky ve volební místnosti odejděte sami „za plentu", kde můžete volební lístek upravit.

Do úřední obálky vložíte jeden hlasovací lístek té politické strany, pro kterou jste se rozhodli hlasovat. Zároveň na něm můžete, ale nemusíte zakroužkovat maximálně jména čtyř kandidátů, kterým dáváte přednost. Dejte si ale pozor na počet kroužků, pokud jich bude na lístku více, počítá se takový hlasovací lístek ve prospěch vybrané politické strany, k přednostním hlasům se však nepřihlíží.

Jiné písemné úpravy nemají na posuzování hlasovacího lístku vliv. I když vložíte do obálky lístek strany, kterou nemáte rádi, a dopíšete na něj „šťavnatý vzkaz" či přeškrtáte kandidáty, zvolili jste ji.

Pokud jdete k volbám a své znechucení nad politikou chcete dát najevo odevzdáním prázdné obálky, je to, jako byste volit nešli. Prázdná obálka se nepočítá.

Pokud jste nemocní nebo máte jiný vážný důvod, můžete požádat obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby k vám komise vyslala své dva členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Kdy je hlas ve volbách neplatný?

Když do urny vhodíme prázdnou obálku bez hlasovacího lístku.

Hlasovací lístek v obálce je přetržený.

Vložíme dva a více hlasovacích lístků.

Hlasovací lístek není na originálním předepsaném formuláři.

Kroužky mohou změnit pořadí politiků

Vybrali jste politickou stranu a rádi byste, aby se do krajského zastupitelstva dostal také člověk, kterému věříte, ale na kandidátce je zařazen třeba na konec? Pak kroužkujte, zvýšíte tak jeho šanci na úspěch ve volbách.

Pokud váš kandidát dostane pět procent z celkového počtu hlasů odevzdaných pro danou politickou stranu v kraji, přeskočí všechny své kolegy a dostane se na první místo celé kandidátky. Může se také stát, že se najde i kandidát s více procenty preferenčních hlasů. Lídrem se pak stává ten, kdo dostal nejvyšší počet kroužků, ostatní upřednostnění se pak řadí za ním.

Volí se i do Senátu. Kde a jak?

Kteří noví senátoři z regionu zasednou v Senátu, a obmění tak složení třetiny horní komory parlamentu? Vybírat můžeme z osmnácti lidí. Senátora volíme na třech místech v kraji – v Opavě, Ostravě a Karviné. Pozor, v krajském městě nevolí všechny městské obvody. Vybírat senátora půjdou prostě ti, kdo dostali volební lístky.

Pokud žádný z kandidátů do Senátu nezíská nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, bude se příští týden konat druhé kolo senátních voleb. Voliči pak budou vybírat ze dvou nejúspěšnějších kandidátů z kola prvního.

Jak hlasovat v senátních volbách?

Za plentou vloží volič do úřední obálky jeden hlasovací lístek se jménem kandidáta, pro kterého se rozhodl hlasovat. Hlasovací lístek nijak neupravuje. Obálku s lístkem pak vhodí do volební urny.

Kdo bude následující čtyři roky vládnout v Moravskoslezském kraji?
Jednadvacet politických stran, koalic a hnutí s 1077 kandidáty jde 12. a 13. října do krajských voleb. Kdo z nich bude v kraji vládnout a rozhodovat o mnohých záležitostech našeho života? Záleží na nás, na voličích, koho si vybereme do pětašedesátičlenného krajského zastupitelstva.
Zájem politických seskupení o krajské volby je větší než před čtyřmi lety, kdy se zaregistrovalo patnáct subjektů.
Volby tehdy s převahou vyhráli sociální demokraté se 42,63 procenta hlasů a otočili kraj doleva a „natřeli" jej na oranžovo. Dosud vládnoucí „modrá" ODS skončila druhá s téměř pětadvaceti procenty hlasů. Do zastupitelstva se ještě dostaly Komunistická strana Čech a Moravy a KDU-ČSL.
Vládnoucí koalici složili vítězní sociální demokraté s komunisty.

Seznam stran aneb Kdo by se chtěl dostat do zastupitestva Moravskoslezského kraje?

– Česká strana sociálně demokratická (PS)
– TOP 09 a Starostové pro Moravskoslezský kraj (K)
– Komunistická strana Čech a Moravy (PS)
– Strana Práv Občanů ZEMANOVCI (PS)
– Občanská demokratická strana (PS)
– SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ (K)
– Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová (PS)
– Česká pirátská strana (PS)
– Dělnická strana sociální spravedlnosti – STOP NEPŘIZPŮSOBIVÝM! (K)
– Volte Pravý Blok www.cibulka.net (zkratka) (PS)
– NEZÁVISLÍ (PH)
– Moravané (PS)
– SUVERENITA – Blok Jany Bobošíkové – PRO MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ (K)
– Národní socialisté – levice 21. století (PS)
– Komunistická strana Československa (PS)
– Koalice strany soukromníků České republiky a konzervativní strany (K)
– Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků (PH)
– REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA (PS),
– Strana svobodných občanů (PS)
– Strana zelených (PS)
– Protest – nevolím parlamentní strany (K)

* Zdroj: Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě
Poznámka: (PS) - politická strava; (PH) – politické hnutí; (K) – koalice

Proč jít ke krajským volbám a vybrat si své krajské zastupitele?

Protože kraje a jejich vedení rozhodují:
o fungování zdravotnictví a stěžejních nemocnic
o opravách a rekonstrukcích silnic II. a nižších tříd
o dopravní obslužnosti, linkách hromadné dopravy na celém svém území
o personálním obsazení ve středním školství, existenci a fungování středních škol
o údržbě, rozvoji a péči o kulturní památky
o rozvoji svého území, k tomu mají k dispozici nemalé finanční prostředky, kterými mohou podporovat spolky, společenské organizace, sbory dobrovolných hasičů, přispívat obcím v rámci dotačního systému
o miliardách z fondů Evropské unie, které plynou do kraje, o jejich prioritách a podpoře
o úrovni sociálních služeb
o možnostech zlepšení životního prostředí
mají pravomoci, kterými mohou vytvořit určitý tlak na vládu
mohou navrhovat zákony, kterými se centrální orgány musejí zabývat, a mohou tak výrazně ovlivnit řadu věcí