Když ve druhé polovině června Pavel Knap soutěžil v Beskydech na domácím závodu v enduru, moc štěstí neměl. Motorka se mu pokazila a nedařilo se mu ji opravit. Rychlostní zkoušku musel vzdát a jinou trasou se vrátit do depa. Odstoupení mu ale umožnilo zachránit lidský život. Ve středu si za hrdinský čin odnesl ocenění Gentleman roku.

Jednačtyřicetiletý závodník sjel z lesů na asfaltovou cestu ve Pstruží. Na vozovce ale spatřil něco zvláštního. Zjistil, že jde o vybouraného cyklistu.

Místo nehody ve Pstruží. Zdroj: Policie ČR
Místo nehody ve Pstruží. Foto: Archiv Policie ČR

Pavel Knap podniká ve strojírenství. Endurem se začal zabývat před dvěma roky.
„Já hlavně hraji hokej. Rovněž jezdím motokros a enduro, které jsem začal dělat kvůli synovi. Chtěl jsem z něj mít hokejistu, ale on se mi trochu zblbnul do motorek. A já nechci být jen otec, který o tom bude pouze žvatlat a radit mu," řekl Deníku s tím, že se probojoval do „céčkového" přeboru České republiky.

Když jsem se tam blížil, přiběhl asi pětatřicetiletý kluk. Rozhazoval rukama a řval, jestli nemám telefon, já přes hluk motorky a helmu odpovídal, že jedu závody a telefon nemám. On utíkal pryč," popisuje dramatickou chvíli. Pak se dlouho nerozmýšlel – odhodil helmu, rukavice a motorku do trávy. „Nedivím se tomu klukovi, který tam byl první, že začal trošku zmatkovat. Nevypadalo optimisticky, že by ten člověk měl fungovat," vzpomíná zachránce.

Došlo mu, že muž jel na elektrokole z kopce, při pádu nestačil dát ruce před sebe a spadl obličejem na asfalt. Ruce měl pod sebou a nohy spletené „do vánočky". Škubal sebou a chroptěl. „Kleknul jsem si k němu a nahnul mu hlavu, byl to takový pořízek. Viděl jsem, že nedýchá," říká zachránce s tím, že si vzpomněl na poučky z hodin branné výchovy za komunistického režimu.

Cyklista měl v sobě alkohol

Knap pootočil havarovanému hlavu, přičemž ucítil tvrdý alkohol. Rozevřel mu čelist a začal pomalu vytahovat hluboce zapadlý jazyk. Zároveň mu držel ránu na hlavě. Přestože jazyk vytáhl, muž stále chroptěl. „Měl jsem strach, že se mi udusí. Klekl jsem si a musel ho začít přetáčet na sebe. Byl opravdu těžký, ale podařilo se mi to," říká muž. Přiznal, že se poté záchranářům nelíbilo, že muži hýbal s páteří. „Vysvětlil jsem, že mi nic jiného nezbylo. Kdybych ho neotočil, udusí se," upozorňuje závodník, který první pomoc dával prvně. Muže objal rukama a začal mu podle svých slov masírovat plíce a srdce. Dech cyklisty se zlepšil. Mezitím se vrátil svědek nehody, který zavolal záchranku. Motocyklista po něm chtěl, aby pacientu pomohl rozplést nohy. Podle Knapa ale situace nedělala muži dobře, proto si sedl opodál. Začali přicházet lidé z obce, ručníky otírali muži rány a chránili jej před sluncem. Záchranáři dorazili asi po pětadvaceti minutách.

Svému zachránci po čtrnácti dnech zavolal

„Začali mu dávat krční límec. Já jsem se zpod muže vysoukal, zatímco záchranáři pod něj dávali nafukovací lehátka," popisuje záchranu cyklisty s tím, že dorazili i policisté. „Zaplaťpánbůh tam byl svědek, ten kluk. Kouřil někde na verandě a viděl toho muže, jak jel z kopce a vysypal se. Měl jsem trochu strach, že by to na mě měl chuť někdo hodit, že jsem ho smetl," přiznává Knap. Po návratu do depa jej překvapila pozornost médií i organizátorů závodu.

Příběh tím ale neskončil. Zachráněný se Pavlu Knapovi ozval po čtrnácti dnech. „V telefonu se choval divně, rozhovor měl asi deset vteřin. Řekl: ‚Dobrý den, vy jste mi zachránil život, tak dík. Já z toho mám ještě oplétačky. Tak se měj, čau.' Podle mě se i trochu styděl," říká muž, který se jako hrdina necítí. Ve středu nicméně získal ocenění Gentleman silnic, které od roku 2004 uděluje Česká pojišťovna ve spolupráci s českou policií.

„Zveřejněním činu Pavla Knapa můžeme motivovat další potencionální zachránce, aby se nebáli a poskytli první pomoc těm, kteří to potřebují," řekl za policisty Dušan Dzuba, zástupce vedoucího odboru Frýdek-Místek. Navzdory 116. oceněnému gentlemanu se najdou takoví, kteří nepomohou. „V letošním roce evidujeme v Moravskoslezském kraji čtrnáct případů neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Za tento čin hrozí trest odnětí svobody v délce trvání pěti let," uvedla policejní mluvčí Karolína Bělunková.