Do sbírky na jeho obnovu, kterou vyhlásil správce historické památky Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, už lidé naposílali desítky tisíc korun. Na sbírkovém účtu bylo před víkendem téměř tři sta tisíc korun.

Originální formou se do pomoci se sháněním prostředků na obnovu Jurkovičovy stavby zapojila také firma Commodum z Valašské Bystřice. V jejích dílnách v těchto dnech vznikají dvě desítky umě zpracovaných dřevěných pokladniček. V hotovosti do nich budou již brzy moci přispívat lidé ve vsích a městech na Valašsku.

Pokladničky i medailePřibývá pokladniček, do kterých mohou lidé vhazovat peníze na obnovu vyhořelého Libušína na Pustevnách. První kasička je už od minulého týdne v areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, další však budou postupně přibývat.

V úterý byla kasička instalována do informačního centra v Rožnově. „V nejbližších dnech budou následovat další místa, Pustevny, Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice, Prostřední Bečva, Valašská Bystřice či Bordovice," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš. Pomoc nabízejí také firmy z okolí, které nabízejí materiál, pomocnou ruku a některé z nich se třeba vzdaly výtěžku z prodeje konkrétního výrobku či služby.

Do oběhu jde nyní pamětní medaile s Jurkovičovými motivy. Veškerý zisk z jejího prodeje půjde na obnovu Libušína. Medaile stojí 199 korun a jejím autorem je Vladimír Oppl. (sim, čtk)

S nápadem sbírky po obcích přišel v minulém týdnu starosta Valašské Bystřice Miroslav Martinek. „S místní firmou Commodum jsem zároveň předjednal, že by pokladničky ozdobené Jurkovičovými motivy vyrobila," uvedl při té příležitosti Miroslav Martinek a doporučil výrobce vedení muzea. To po nabídce pomoci sáhlo.

Společnost Commodum se podílela už na rekonstrukci Maměnky a Libušína před patnácti lety. „Jsme také jediná firma, která se účastnila oprav, a která ještě přežila. Ostatní už mají jiná jména, majitele či vůbec nejsou," připomněl Jaroslav Závada ze společnosti Commodum.

Firma má navíc i další zkušenosti s dílem architekta Dušana Jurkoviče. „V jeho stylu jsme postavili také hudební altán u Společenského domu v Rožnově, další altán u zámku Kinských ve Valašském Meziříčí a zejména Jurkovičovu rozhlednu opět v Rožnově," připomněl Jaroslav Závada.

První z dvaceti pokladniček pro skanzen vyrobili jeho spolupracovníci už v pátek. V sobotu se oficiálně zapečetěná objevila na náměstí ve Valašském Meziříčí, kde se konala veřejná akce a lidé už do ní mohli přispívat.

Další dřevěné bedýnky o rozměrech čtyřicet krát čtyřicet centimetrů a výšce třicet centimetrů rovněž vyzdobené Jurkovičovými motivy opustí valašskobystřickou dílnu v průběhu tohoto týdne.

„Výrobní cena jedné pokladničky se pohybuje okolo dvou tisíc korun. My ale hotové schránky poskytneme muzeu v Rožnově jako sponzorský dar," doplnil Jaroslav Závada.

Rožnovskému skanzenu už se ozvalo několik starostů, kteří mají zájem u sebe v obci schránku umístit. Mimo jiné z Prostřední Bečvy, Valašské Bystřice, Trojanovic či Frenštátu pod Radhoštěm.

„Zavrhli jsme, aby byl na schránkách přímo motiv Libušína. Budou na ní secesní prvky inspirované Dušanem Jurkovičem a také logo Valašského muzea v přírodě," popsala mluvčí rožnovského skanzenu Petra Valíčková. Takto upravené budou pokladničky využitelné i v budoucnu.

„Seznam míst, kde se pokladny objeví, budeme postupně aktualizovat na našich webových stránkách. Tady také průběžně aktualizujeme, jaký je stav sbírkového konta na obnovu Libušína, " doplnila Petra Valíčková.