Jak pracují kapsáři? Rychle a nenápadně!

U svého vozidla zaparkovaného před obchodním centrem stojí žena. Do zavazadlového prostoru skládá zboží z nákupního vozíku. V něm má odloženou i červenou kabelku. Ve stejné chvíli zastavuje poblíž škodovka. Z místa spolujezdce vystupuje dívka s kšiltovkou na hlavě. Rychlým pohledem zkoumá okolí. Poté jde přímo k paní skloněné u auta.

Nenápadně se k ní přiblíží. Několik sekund jí stojí za zády. Čeká na vhodný okamžik, aby se zmocnila její kabelky. První pokus nevychází. Napodruhé úspěšná je.

Z vozíku vytáhne kabelku a odchází ke škodovce. Nasedne do ní a společně s řidičem, který má po celou dobu nastartovaný vůz, odjíždí. Přesně tohle se nedávno stalo u nákupního centra v Ostravě-Zábřehu. Vše zachytila kamera bezpečnostní služby. Video má k dispozici policie, která se jej rozhodla zveřejnit. Kriminalisté věří, že by zlodějku mohl někdo poznat, zároveň doufají, že si lidé po zhlédnutí záběrů začnou dávat větší pozor na své věci.

Ochranka zasáhnout nestačila

Ze záznamu pořízeného ochrankou je zřejmé, že detektiv u kamerového systému tušil, k čemu se schyluje. Podezřelý vůz ihned upoutal jeho pozornost, sledoval i dívku v akci. Jeho kolegové však na parkovišti zasáhnout nestačili. Zlodějka i její komplic stačili ujet. Získali několik tisíc korun.

Podobné scény nejsou bohužel nic výjimečného. Dochází k nim nejen v Ostravě, ale prakticky ve všech městech s nákupními centry.

„Byli bychom rádi, kdyby si lidé video pozorně prohlédli. Pomohou nám jakékoliv informace týkající se dívky na záběrech. Jde nám ale také o to, aby se lidé dozvěděli, jak kapsáři pracují. Že jim opravdu stačí chvilka k tomu, aby někoho okradli. Stát se to může komukoliv. Stačí jen chvilková nepozornost," řekl Deníku vyšetřovatel případu František Macháček.

Pokud jste zlodějku na videu poznali, volejte na telefonní číslo 974 728 201 nebo na bezplatnou linku 158.

Škody se však často pohybují i v řádech desetitisíců či dokonce statisíců korun. O peníze a věci za padesát tisíc korun přišel nedávno třiasedmdesátiletý muž, který nakupoval v obchodním centru v Ostravě-Porubě. Při skládání zboží do vozu nechal tašku ve vozíku. Během okamžiku se u něj objevil neznámý zloděj, který kabelu popadl a dal se na útěk. Důchodce ho pronásledoval, upadl však a zranil se. Pak jen sledoval, jak zloděj nasedá do připraveného auta a ujíždí. Muž měl v tašce pětadvacet tisíc korun a další peníze v cizích měnách. Pachatel si odnesl také telefon a další věci. Celková škoda byla vyčíslena na padesát tisíc korun.

Jeden z největších případů se stal před časem u jednoho z ostravských obchodních center. Zloděj si vytipoval muže, kterého sledoval až k jeho autu. Počkal si, až dotyčný odveze košík, a vyrazil k vozu, ve kterém řidič lehkomyslně nechal kufřík s hotovostí ve výši bezmála dvě stě tisíc korun a dalšími cennostmi. Věci ukradl a utekl.