Na motoristické piráty, bezohledné řidiče a hazardéry se chtějí v letošním roce zaměřit moravskoslezští policisté. V jejich hledáčku se mimo jiné ocitnou polští motoristé, známí svým nerespektováním rychlosti na dálnici.

Uvedl to ředitel krajské policie Tomáš Kužel s tím, že dopravní problematika patří mezi priority pro rok 2017.

Na moravskoslezském úseku dálnice D1 i dalších komunikacích není o motoristy porušující rychlostní limity nouze. Již delší dobu se hovoří o tom, že problémy mají zejména Poláci. Potvrdila to i nedávná česko-polská dopravní razie na dálnici D1 a silnici I/48. A rozhodně nebyla poslední…

„Při součinnostní akci s polskými policisty bylo zachyceno mnoho polských řidičů, kteří překračovali rychlost," uvedl Kužel s tím, že Poláci obsadili nelichotivé první místo. „Bylo chyceno více polských řidičů než našich a ostatních," řekl Kužel. Dva Poláci překročili rychlost o více než padesát kilometrů v hodině. V dalších deseti případech to bylo o třicet a více kilometrů za hodinu.

Přečtěte si také: Úsekové měření by mohlo po Hlučíně usměrnit řidiče i v Kravařích

Do terénu tehdy během dvou dnů vyrazilo devět policejních radarových vozů. Posádky tvořili čeští a polští policisté, kteří pomáhali zejména při odstraňování jazykové bariéry.

Polští ochránci zákona svým krajanům za volantem také vysvětlovali, jaké sankce jim za nedodržení rychlosti a další prohřešky hrozí. Podobné razie se uskuteční i letos.

„Spolupráce s polskými kolegy se nám osvědčila. Lze předpokládat, že akce zaměřené na kontrolu dodržování rychlosti na vytipovaných komunikacích, a to na straně polské i české, budou pokračovat i v letošním roce," potvrdila Deníku Lenka Sikorová z moravskoslezské policie.

Vedle speciálních i běžných kontrol musejí řidiči počítat i s tím, že za několik týdnů začne ostré měření rychlosti v Klimkovickém tunelu na dálnici D1, kde řada motoristů nerespektuje povolenou osmdesátikilometrovou rychlost.

Mohlo by vás zajímat: V dopravních terminálech Ostrava vidí budoucnost. Zatím ale nepřesvědčily

Stíhačka z Dolních Vítkovic se hlásí o pozornost