Zatčení se uskutečnilo krátce po poslední loupeži, která se odehrála na čerpací stanici Pap Oil v Plzeňské ulici v Ostravě. Pachatelé byli dopadeni při útěku z místa činu.

Podle všeho mířili k odstavenému vozidlu, jímž krátce předtím přijeli.

Zadržení s největší pravděpodobností nebylo dílem náhody. Ochránci zákona již několik dnů údajně hlídali v okolí vytipovaných čerpacích stanic a na dalších místech Ostravska.

Série

„Nic bližšího vám k tomu nemůžu říct. Přišla jsem ráno do práce a od kolegy jsem se dozvěděla, co se stalo. Vím jen, že je chytili při útěku," řekla ve čtvrtek Deníku obsluha čerpací stanice Pap Oil, kam se v nočních hodinách sjelo několik policejních aut. Na místě byla údajně i zásahové jednotka.

V minulých dnech a týdnech bylo na Ostravsku přepadeno hned několik čerpacích stanic. Například minulou sobotu si útočníci vybrali Euro Oil v Plzeňské ulici. „Informace může poskytnout jen náš tiskový mluvčí," uvedla obsluha.

O sérii loupežných přepadení majitelé i pracovníci benzinek na Ostravsku i v okolí věděli.

„Samozřejmě si to říkáme. Není to nic příjemného, když víte, že někde poblíž řádí skupina lupičů, a vy netušíte, jestli se náhodou neobjeví zrovna u vás," řekla Deníku žena z čerpací stanice ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, kterou naše informace o dopadení pachatelů potěšila. „To jsme nevěděly. Tak to je skvělá informace, hodně se nám uleví," dodala radostně zaměstnankyně.

Některé čerpací stanice již policisté v průběhu čtvrtka navštívili a dobrou zprávu obsluhám osobně sdělili. „Před chvilkou jsme s nimi mluvili. Říkali, že je už mají, že můžeme být klidní," řekl Deníku majitel stanice na okraji Ostravy.

Policisté byli připraveni

Podle provozovatelů benzinek byli policisté v posledních dnech v jejich okolí viděni častěji, zejména v nočních hodinách.

„Hlídky tu bývaly často. Někdy v autech, jindy pěšky. A takhle to prý bylo i na dalších místech. Myslím, že policisté nehlídali jen čerpací stanice. Asi to chtěli mít pod kontrolou. Zřejmě předpokládali, že ti lupiči znovu udeří, což se potvrdilo," uvedl jeden z provozovatelů čerpacích stanic.

Šest zadržených

Policisté zadrželi šest osob. Gang kromě benzinek údajně přepadával i trafiky a večerky. Scénář byl vždy stejný. Lupiči na místo přijeli v tmavém vozidle značky Audi. Jeden z nich vešel dovnitř a požádal o cigarety. Když se obsluha otočila, vytáhl pistoli a dožadoval se vydání tržby.

„Slyšela jsem, že spolu s ním chodili nejméně další dva muži, kteří si snad nasazovali masky. Další člověk čekal v autě. Vím, že policisté na některých benzinkách ukazovali fotky, na kterých byli ti lidé zachyceni při loupežích," řekla Deníku obsluha čerpací stanice z okraje Ostravy.

Podrobnosti k případu policie pravděpodobně zveřejní příští týden. Mluvčí moravskoslezské policie Deníku pouze potvrdila zatčení šesti podezřelých.

„Prověřujeme okolnosti zvlášť závažného zločinu loupeže. Probíhají další úkony trestního řízení. Vzhledem k aktuálnímu stavu zatím nelze zveřejnit další podrobnosti. Učiníme tak, jakmile to situace umožní," uvedla na dotaz Deníku Holčáková.

Násilníkům hrozí za trestný čin loupeže dva až deset let vězení. Pokud by se ukázalo, že některá z obětí utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu, která je v rámci trestního práva považována za těžkou újmu na zdraví, sazba by se zvýšila na pět až dvanáct let žaláře.