Čištění akvárií v ostravské zoo. Zdroj: ZOO OstravaPřes výkonné filtry, které udržují čistou vodu, je potřeba pravidelně čistit skla. A to nejen ta ze strany návštěvníků, ale i z druhé strany pod vodou, kde mohou růst řasy. Jak takové čištění v nádržích probíhá?

„Vzhledem k tomu, že některá akvária jsou hluboká i přes 1,3 metru, potápíme se do nich. V pavilonu Tanganika se jedná o akvárium Skalnaté pobřeží jezera Tanganika (pět tisíc litrů)a bazén krokodýlů (62 tisíc litrůl), ve vyhlídce Čitván obě akvária (šest a osm tisíc litrů), v pavilonu Papua akvárium Písčiny řeky Fly (osm tisíc litrů) a Korálové moře (šest tisíc litrů) a v Pavilonu evoluce třídílný bazén o celkovém objemu 30 tisíc litrů," popisuje svou práci Ondřej Hruška, chovatel-akvarista.

Nejprecizněji se musí čistit minerální sklo, a to stěrkou s kvalitní ocelovou planžetou zevnitř. Důležité je zvolit a udržet správný úhel čištění zhruba třiceti stupňů, jinak by se mohlo poškrábat i velice tvrdé sklo. „Výjimkou je čelo akvárií v Čitvánu, které je vyrobeno z akrylátu. Je zaoblené, a protože je velice měkké, planžetou by se poškodilo. Na tyto akryláty máme speciální houbičky. Čištění probíhá jednou týdně a trvá asi dvě hodiny. Kromě čištění skel proplachujeme filtry, vyměňujeme vodu, upravujeme rostliny a dno, čistíme dekorace, popřípadě odstraňujeme nečistoty z vody. V některých nádržích si musíme dávat pozor i na agresivní obyvatele," doplňuje Ondřej Hruška.