Na radnici jej ráno přivítal primátor Michal Pobucký, s nímž stihl znovu probrat aktuální situaci ohledně výstavby obchvatu města. „Obchvat je nejdůležitější stavba v regionu, chceme dořešit problém s EIA, protože naší prioritou je, abychom dostali tranzitní dopravu z Frýdku-Místku," potvrdil premiér Bohuslav Sobotka.

Ministerstvo dopravy podle něj intenzivně připravuje výběrové řízení na dodavatele stavby. „Také platí, že obchvat Frýdku-Místku je součástí jedenácti strategických staveb, o kterých nyní jednáme s Evropskou komisí. Na příštím jednání vlády překládá ministr životního prostředí novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, která by nám měla umožnit potvrdit starou EIU i pokud jde o obchvat Frýdku-Místku," uvedl premiér.

Předsedu vlády spolu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem čekalo jednání se zástupci krajské a místní samosprávy, zástupci odborových organizací OKD a horníků o aktuální situaci ve společnosti OKD.

„Sešli jsme se se zástupci odborů, které působí v rámci OKD. Vláda má zájem na tom, aby úpadek OKD znamenal co nejmenší sociální otřesy pro Moravskoslezský kraj. Stojíme o to, aby se OKD udrželo i během úpadku v provozu a aby útlum těžby byl pokud možno rozložen do několikaletého období a nedošlo k sociálnímu nárazu, se kterým bychom nebyli schopni se v regionu vyrovnat," doplnil Sobotka.

I podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je klíčové udržet OKD v chodu, což horníci vítají. „Mezi zaměstnanci roste napětí. Jsou schopní hodně věcí pochopit, ale nepochopí, kdyby nedostali výplatu. Jak tento měsíc, tak příští a další. V případě, že by došlo z nějakého důvodu k nevyplacení mezd, se obáváme, že může dojít k nekontrolova­telným akcím a k nepokojům v celém kraji," upozornil na tiskové konferenci na půdě frýdeckého magistrátu předseda odborů Dolu ČSM Štefan Pinter.

Ministr Mládek ve Frýdku-Místku prohlásil, že ostravský krajský soud vyhověl žádosti o ustavení předčasného věřitelského výboru. „Každopádně tam zasedne stát, správa sociálního zabezpečení, protože ta má již pohledávku více než 74 milionů korun," řekl ministr. Velkou otázkou podle něj je, zda ve výboru budou zástupci společnosti Ad Hoc Group.

„Předpokládáme, že insolvenční správce s podporou dočasného věřitelského výboru učiní kroky, které zajistí financování OKD na nejbližší dobu tak, aby bylo na výplaty," uvedl Mládek s tím, že se to má týkat i odstupného podle kolektivní smlouvy pro lidi, kteří budou muset z firmy odejít.

Premiér také navštívil Nemocnici ve Frýdku-Místku, kde se setkal společně s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem se zaměstnanci a diskutoval s nimi o aktuální situaci ve zdravotnictví.

Odpoledne se vládní delegace přesunula do Kopřivnice. Zavítala do firmy TATRA TRUCKS, kde byla otevřena společnost TATRA DEFENCE VEHICLE zaměřená na výrobu, modernizaci a servis speciální pozemní techniky. Následně premiér Sobotka navštívil společnost Varroc Lighting Systems v Šenově u Nového Jičína. Návštěvu Moravskoslezského kraje zakončí Bohuslav Sobotka na náměstí v Novém Jičíně, kde bude od 17 hodin diskutovat s občany.