Jen pár sekund ležel ve čtvrtek dopoledne na volném prostranství před konvojem vládních limuzín v Hrabyni opuštěný batoh.Zdroj: Deník/Pavel SonnekBATOH PŘED VLÁDNÍM KONVOJEM OCHRANKA NEZAVÁHALA. Jen pár sekund ležel ve čtvrtek dopoledne na volném prostranství před konvojem vládních limuzín v Hrabyni opuštěný batoh. „Z toho mohou být problémy …" zahromoval člen všudypřítomné ochranky a zavazadlo (patřící snad některému se zástupců médií sledujících návštěvu prezidenta) obratem odklidil.
Miloš Zeman se mezitím v památníku Ostravské operace setkal s válečnými veterány a armádními záložníky. Dekoroval také prapor krajského vojenského velitelství. Hlavu státu si přišli prohlédnout jak klienti rehabilitačního ústavu, tak děti ze školky i žáci školy. „Je to zážitek," shodli se. 

Happening v Opavě

Zatímco konvoj s prezidentem fičel z Hrabyně do Opavy, před rektorát Slezské univerzity zamířili občané, jimž Miloš Zeman a jeho postoje, slušně řečeno, vadí. A řada studentů místo do auly na setkání s hlavou státu zašla na „trucpodnik" do kavárny Evžen.

„Jsem tady sám za sebe. Musím vyjádřit svůj názor veřejně," řekl kulturní pracovník Martin Klimeš pod cedulí s nápisem „Protestuji proti patolízalství, pomstychtivosti a lhaní prezidenta!".

Vedle něho mávala červenými kartami lékařka Eva Dratvová, šéfka regionální pobočky TOP 09, a spolustraníci rozvinuli transparent „Nedovolme Putinovcům obrátit kurz na Východ!"

Někteří prezidenta Miloše Zemana vítali s transparenty.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Policisté protestující, kteří šli spočítat na prstech rukou, ohradili páskou zamezující bližší přístup. Museli i dlouho vysvětlovat dvěma pánům v seniorském věku, že je skutečně do auly na setkání vyhrazené akademické obci nepustí

„Člověk s nímž se nedá vést rozumný dialog, jenž vás ubije svými demagogiemi, nemá co dělat ani ve vedení veřejných záchodků," přiblížil pohled na prezidenta student aplikované fyziky Jiří Drobný.

Právě on byl svolavatelem alternativní akce v kavárny Evžen, jejíž prostory se naplňovaly ve stejnou chvíli, kdy Zeman vstupoval na akademickou půdu. Účastníci happeningu si promítli dokument o Václavu Havlovi a poslechli „neurvalý šanson" od skupiny Ladě.

Drobného záměrem bylo postavit prezidenta před prázdnou aulu.

„Byl jsem snílek, když jsem organizoval konkurenční akci. Alespoň se ale něco děje. Evžen je plný a pokračování budeme mít později v kavárně Alternativa, kde uvedeme i Havlovu jednoaktovku Anděl strážný," podotkl student, když viděl, že v aule lidé seděli i na zemi.

Řada studentů místo do auly na setkání s hlavou státu zašla na „trucpodnik' do kavárny Evžen.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Červené trenýrky vytáhl student, jenž se zároveň prezidenta tázal, jaký má Zeman názor na lidi, kteří s ním nesouhlasí.Zdroj: Deník/Pavel SonnekDošlo i na trenýrky!

Zeman jim nejprve připomenul několik citátů od Masaryka včetně toho ve znění Myšlení bolí!

„Mám v této souvislosti masochistické přání: Přeji vám bolest!" prohlásil prezident předtím, než přišly na řadu dotazy. Pavel Tuleja, rektor Slezské univerzity upozornil, že debatychtivé účastníky nic neomezuje. Jistě, v mezích slušnosti.

„Já byla na pana prezidenta zvědavá. Když už tady byla i možnost zeptat se ho, nedalo mi to. Chtěla jsem znát jeho názor na volební účast" přiblížila studentka učitelství Tereza Jirásková.

Zeman mimo jiné odvětil, že si umí představit zavedení povinné volební účasti – jako v Austrálii, Belgii či Lucembursku. „Aby lidé začali přemýšlet a u voleb nevybrali největší dobro – což v politice neexistuje – nýbrž nejmenší zlo. Toho, kdo je jim nejmíň odporný," podotkl prezident.

A pak došlo na červené trenýrky! Vyrukoval s nimi student, jenž se zároveň tázal, jaký má Zeman názor na lidi, kteří s ním nesouhlasí. „Hezké trenýrky, ale vzhledem k tomu, že jste přišel bez spodního prádla, bude být zima. Svých oponentů si vážím - pokud protestují argumenty, nikoliv spodním prádlem," dostalo se mu odpovědi. Na závěr byla na scéně i láhev, rektor prezidentovi dal univerzitní víno s reflexní plackou, aby byl ve tmě vidět, když vyrazí mimo obec).

Více o protestech v Opavě se dočtete zde: Prezidenta Zemana přivítalo několik protestujících lidí

Deník exkluzivně: První dáma ocenila starou továrnu
Velký svět techniky a Malý svět techniky U6. To byla místa, kam se včera v rámci své soukromé návštěvy kraje podívala manželka prezidenta Ivana Zemanová. V úvodu se jí dostalo obecného výkladu o Světě techniky, který z hlediska návštěvnosti zajímavých míst v zemi zaujímá čtvrtou příčku.

Některé ze zajímavých atrakcí si také sama vyzkoušela. V Oáze fauny například zjišťovala, jak vidí pes, zaujal ji exponát na využití solární energie. Vyfotografovala se také s dětmi ze Základní školy v Ludgeřovicích a ze Základní školy T. G. Masaryka v Opavě, kteří byli zrovna na prohlídce.

„Velmi oceňuji celý tento projekt. Podařilo se zde maximálně využít prostory továrny i její zařízení a přeměnit je v moderní a vzdělávací svět, který baví a učí všechny bez rozdílu věku," uvedla v závěru návštěvy Světa techniky Ivana Zemanová.

Kravata a šála pro prezidenta

Bruntál, Rýmařov – Své setkání s občany Bruntálu na tamním náměstí Míru začal prezident Miloš Zeman osobní vzpomínkou, kterou jen před hodinou končil svou návštěvu nedalekého Rýmařova. Prozradil, že alkohol poprvé ochutnal ve dvanácti letech, když upíjel z láhve své babičce.

„Praděd byl první alkoholickým nápojem, s nímž jsem se po malých kapičkách seznámil, protože moje babička ho strašně milovala, vždy měla připravenou tu typickou placatou láhev pro dědu, zvolna z ní upíjela a divila se, že v té láhvi nějak rychle ubývá," řekl Miloš Zeman a dodal: „Milé děti, které teď vidím před sebou, začněte pít, až vám bude dvacet."

Ostatně, alkohol nechyběl ani v darech, které Miloš Zeman dostal. V Rýmařově mu starosta Petr Klouda předal kravatu, která je zdejším typickým výrobkem a také košík s regionálními produkty, kde vedle marmelád byla i láhev alkoholu. V Bruntále starosta Petr Rys předal prezidentu láhev slivovice, sadu piv z místního pivovaru Hasič a dva půllitry z lesního skla. A také šálu místního fotbalového klubu

Podle nadšených ovací na zaplněných náměstích v Rýmařově i v Bruntále bylo zřejmé, že přišli především příznivci prezidenta Zemana. Ale našli se i tací, kteří svůj názor jednoznačně vyjádřili tibetskou vlajkou. Na náměstí v Rýmařově si ji Zeman všiml hned na začátku. „Pokud jsem vzadu viděl hezkou tibetskou vlajku, chtěl bych tomu, kdo ji drží, říci, že tibetská vlajka vznikla v roce 1912 a že to byla vlajka otrokářsko-feudálního společenství, nikoliv státu, protože Tibet nikdy nebyl stát. Chcete-li tedy mávat otrokářskou vlajkou, klidně to dělejte, ale musíte vědět, že je to vlajka otrokářů," prohlásil Miloš Zeman.

V Rýmařově se na náměstí Míru objevili lidé s tibetskou vlajkou. Zdroj: Deník/Kristýna Štěpánová

I v Bruntále se objevil jiný pár s tibetskou vlajkou, ten ale ušel Zemanově pozornosti v davu lidí.

Na setkání s prezidentem České republiky Milošem Zemanem dorazili do Bruntálu manželé z obce Ryžoviště. Sympatie s ním však tahle dvojice nesdílela ba naopak, nad sebou měli tibetskou vlajku a ceduli s nápisem: Stydím se za prezidenta.„Je toho hodně, podporuje Čínu, Rusko, kamarádi se s Konvičkovci, jednoduše kolaboruje s nacisty a Čínou. Vše, co řekne je hloupost," vysvětlil na náš dotaz Luboš Janoušek z Ryžoviště.

„Nesouhlasím s žádným z jeho názorů, myslím si, že jsme svobodný stát a nepotřebujeme až tak velkou obchodní podporu. Sympatizuje s Ruskem, směřuje naši republiku na východ. Jsme samostatný stát a věřím že bychom to zvládli sami. Vždyť jsme strašně závislí na Číně, avšak ekonomika, kterou zde má Čína investovat, bude spočívat v tom, že si zde zaměstnají svoje lidi, Češi je určitě zajímat nebudou," dodala jeho žena Gabriela Janoušková. (ot, kik)

Podrobnosti z prvního dne Miloše Zemana v Moravskoslezském kraji najdete zde: Návštěva prezidenta v kraji: Zda budu znovu kandidovat, oznámím v březnu

Všechny další články související s prezidentskou návštěvou v našem kraji najdete zde.