Deník sleduje

Slavnostním ohňostrojem přivítali v úterý v 6.14 hodin ráno příchod astronomického jara v ostravské Dolní oblasti Vítkovic. Symbolicky tak zpřístupnili zdejší „nejstarší dámu“ – vysokou pec č. 1. z roku 1911, která prošla v uplynulém roce revitalizací a nyní nabízí unikátní prohlídkový okruh.

„Mám skvělý pocit – zpřístupnění vysoké pece je první krok k tomu, aby se lidé naučili chodit do Dolní oblasti Vítkovic za poznáním a trávením volného času,“ vyjádřil se bezprostředně po slavnostním ceremoniálu Jan Světlík, šéf strojírenských Vítkovic.

„Máme políčeno na návštěvníky z okruhu sta kilometrů, což je přes deset milionů lidí. Máme zájem nejen o obyvatele z České republiky, ale i z Polska nebo ze Slovenska. Fenomén Nové Vítkovice je už dneska znám a zájem o něj je obrovský, takže věřím, že to přispěje k zvýšení návštěvnosti Ostravy i celého Moravskoslezského kraje,“ dodal ještě Světlík.

Za architektonickými změnami na vysoké peci č. 1 stojí lidé ze studia ARS Vítkovice a také AP Ateliér vedený Josefem Pleskotem, jenž je spojen s celou řadou projektů v Dolní oblasti Vítkovic. Kromě vysoké pece navrhl také nové využití sousedního plynojemu, který se mění v multifunkční au­lu.

„Věřím, že za pár let bude z tohoto území exkluzivní část Ostravy. Nesnažíme se z toho dělat nějaký Disneyland jen pro oko, ale něco, co bude normálně vypadat a sloužit lidem,“ konstatoval architekt Josef Pleskot.

Jako příklad unikátní a funkční věci ukázal například na zatahovací plátěnou střechu právě na vysoké peci, která jezdí po jeřábové dráze. Pod přístřeším vznikl amfiteátr vhodný na nejrůznější akce a koncerty. „Revitalizace vysoké pece ještě neskončila. Do budoucna se chystá ještě její nástavba o zhruba patnáct metrů, kde by byla další vyhlídková plošina, ale i kavárna,“ doplnil známý architekt.

Navštívit vysokou pec mohou zájemci denně kromě pondělí, vždy v 10, 12, 14 a 16 hodin. K dispozici jsou dvě prohlídkové trasy – velký a malý okruh. Obě nyní začínají od vrátnice u Dolu Hlubina. Také Petr Koudela, šéf sdružení Dolní oblast Vítkovice očekává hned od počátku velký zájem lidí, kteří budou chtít vidět nejen pec v novém kabátě, ale i další projekty v Dolní oblasti – v areálu, kde se bude v červenci konat festival Colours of Ostrava.

„Je to historický okamžik pro Ostravu, o kterém se bude psát v knihách. Považuji za obrovský počin, že vysoká pec znovu ožila, těším se, až se celá Dolní oblast stane propojenou součástí Ostravy,“ konstatovala Jana Ottová, koordinátorka průvodcovského servisu.

Další důležitý milník čeká Dolní oblast Vítkovic 1. května, kdy se v rámci dne otevřených dveří budou moci lidé podívat do všech prostor plynojemu, který se mění v moderní multifukční aulu. „Plynojem je dnes úžasná architektura. Myslím, že všichni, kdo tam přijdou, tak jim minimálně spadne čelist,“ konstatoval závěrem Jan Světlík.

Další zajímavosti o vysoké peci najdete v sobotním vydání Deníku, ve kterém vychází velký seriál o proměnách Dolní oblasti Vítkovic.

Prohlídka vysoké pece ve zkratce

Skipový výtah nejprve vyveze návštěvníky k samotné tlamě vysoké pece. Odvážlivci pak mohou vystoupit ještě o několik metrů výš na samotný vrchol pece, odkud se jim naskytne neokoukaný výhled na celé město i Beskydy. Na zpáteční cestě dolů pak lidé nahlédnou do tajuplného nitra pece, kde se teplota v minulosti pohybovala nad tisíci stupni Celsia a které je nyní efektně nasvíceno tak, aby věrohodně prezentovalo zdejší teplotní zóny za časů výroby. Zastavení je plánováno i na odlévací plošině nebo v řídícím centru – velíně.