VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vietnamci si v Česku žijí malý Vietnam, říká pro Deník Aneta Tranová

/ROZHOVOR/ Páteční večer v Gastrocentru Slezské univerzity patřil vietnamské gastronomii. V rámci své bakalářské práce ho připravila třiadvacetiletá studentka oboru Lázeňství a turismus Aneta Tranová z Bohumína.

16.1.2017
SDÍLEJ:

Aneta Tranová v útrobách Gastrocentra Slezské univerzity v Opavě.Foto: DENÍK / Petr Dušek

Ta byla hned v úvodu představena jako tzv. banánové dítě. Jeden z jejích rodičů je Vietnamec, druhý Čech a ona sama se narodila v Česku. Původní význam je ten, že jsou na povrchu žlutí a uvnitř bílí.

Ještě předtím, než akce s názvem Příchuť Vietnamu začala, Aneta Tranová naší redakci věnovala několik minut a poskytla rozhovor nejen o vietnamské kuchyni. Dostalo se také na sondu do života Vietnamců v české společnosti.

„Vláda ve Vietnamu je zkorumpovaná. Pokud si úředníky nepodplatíte, nic nemáte. Vietnamci do Česka odjíždějí za lepším životem," přiznala studentka Slezské univerzity, jež se svými rodiči v Bohumíně provozuje obchod potravin.

Aneto, jak to vlastně je? Pokud zavítám do klasických asijských fastfoodů v Česku, jedná se o autentické vietnamské jídlo?

Je pravda, že v takových restauracích pracují Vietnamci a jídla, která připravují, by sami nejspíš ani nejedli. Rozhodně to není vietnamský originál. Uvaří to tak, aby byl zákazník spokojený. Nedají tam tolik rybí omáčky, chilli, které je také potřeba, a vzadu v kuchyni jí úplně jiné jídlo.

To se mi právě moc nelíbí. Vlastně takto prezentují vietnamskou kuchyni, sami to nejedí a dávají přednost něčemu jinému. To je podle mě špatné a i při tomto večeru jsem chtěla poukázat na to, že existuje pravé jídlo. Mladá generace Vietnamců se naštěstí snaží u nás otevírat restaurace s takovým jídlem.

Takže problém je v tom, že se českému zákazníkovi přespříliš přizpůsobují?

Jídlo, které dělají, je levné. Lidé tam chodí, aby se levně a rychle najedli, protože dávají velké porce. Mají jednu klientelu, ale jídlo je pořád jedno a to samé. S originální vietnamskou kuchyní to nemá nic společného.

Co je nedílnou součástí vietnamské kuchyně?

Vietnamci mají nejraději zeleninu. Všechno musí být čerstvé a čisté, na to si hodně potrpí. Koření nijak zvlášť nepoužívají, jen ta klasická sůl a pepř. K tomu ještě cukr. Jídlo má pak plnou chuť, je jednoduché a rychle se uvaří.

Příprava sice bývá delší, ale uvařeno je pak raz dva a všechno je hlavně zdravé. Jí však také maso a paradoxem je, že to jedí rádi tučné. Týká se to například bůčku, který mám jako hlavní chod. Jde o jeden z nejoblíbenějších pokrmů.

Těmi asi vůbec nejoblíbenějšími však jsou polévky, jedno jaké, mohou ji mít jako hlavní chod a vystačí jim na celý den. Nedávají si přitom malou misku, ale jak se u nás říká plný kotel. Jí se hlavně nudlová polévka, masový nebo rybí vývar, do toho se dávají bylinky a zelenina.

My Češi máme řízek nebo svíčkovou, jaký je nejvyhlášenější vietnamský pokrm?

Nejoblíbenější je nudlová hovězí polévka. Vietnamsky se jí říká pho-bo. Existuje také kuřecí pho-ga. Jde o vývar z hovězí kližky, z hovězích kostí. Do toho se přidává koření a zelenina. Všechno se nechá vyvařit, k tomu se zvlášť uvaří nudle, maso se potom pěkně naseká anebo jej do polévky můžete přidat i syrové.

Tím, že je nakrájíte úplně najemno a zalijete je horkým vývarem, v polévce se uvaří. Nejdůležitějším prvkem jsou bylinky. Pokud je nemáte, nemůžete pho-bo podávat. Nebylo by to ono. Do polévky patří koriandr, jarní cibulka, aby to hezky vonělo.

Vezměme to teď za jiný konec. Žije se Vietnamcům v Česku dobře?

Žijí zde v komunitách, v nichž se shlukují. Navzájem to sice mohou být cizí lidé, ale jsou to Vietnamci. Třebaže jsou z jiných krajů, berou se jako bratři. Vaří si, pořád něco slaví a hlavně mezi sebou komunikují vietnamsky. Žijí takový malý Vietnam tady v Česku.

A ten malý český Vietnam je lepší než opravdový?

Přístup místních lidí a přístup lidí ve Vietnamu je sto a jedna. Vietnam je komunistická země, kdežto Česko demokratická.

Ve Vietnamu je to fajn, pokud jste turista. Kdybych tam však měla žít, tak to asi ne. Těžko se tam shání práce a hlavně pracujete za málo peněz, mzdy jsou nízké. Vláda je navíc zkorumpovaná. Pokud si nepodplatíte, nic nemáte.

Vietnam se neustále posunuje, modernizuje a snaží se zmírnit různá komunistická pravidla, ale pořád to ještě není ono.

Vietnamcům se tedy stále vyplatí jezdit za prací do Česka?

Je to přesně, jak říkáte, protože tam můžou dřít od nevidím do nevidím a stejně z toho moc peněz nemají, stačí jim to tak akorát na živobytí. Právě proto se říká, že Vietnamci jsou tak pracovití. Tady tak dřou, jelikož jsou na to zvyklí, je to jejich nátura.

Když přijedou sem, peníze jsou úplně jiné. Ve Vietnamu neexistují žádné úřady nebo kontroly. Respektive existují, ale když je podplatíte, máte klid.

Autor: Petr Dušek

16.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Dva lidské životy si vyžádala nehoda na dálnici nedaleko obce Kujavy na Novojičínsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení