Ve svých postojích jsou jednotní krajští zástupci ČSSD, KSČM i TOP 09. Stanovisko do poslední chvíle zvažovali členové ODS.

Lídr moravskoslezské kandidátky sociálních demokratů Lubomír Zaorálek rozpuštění Poslanecké sněmovny podpoří. „V této situaci není možné sestavit vládu, proto je potřeba sněmovnu co nejrychleji rozpustit. Jinak je to brzdění cesty z krize jak politické, tak i ekonomické," řekl včera Deníku Zaorálek s tím, že termín předčasných voleb 25. a 26. října je dobrý.

Stejné stanovisko zastává také Kateřina Konečná z KSČM. „Já si myslím, že naše republika potřebuje stabilní vládu, kterou znovu určí občané této země. Problémy, v nichž je po sedmi letech pravicové vlády, jsou natolik vážné, že není možné, abychom udržovali stav, ve kterém jsme nyní, dalších osm měsíců. Potřebujeme vládu, která udělá razantní ekonomická a hospodářská opatření k tomu, aby zvýšila zaměstnanost a aby se znovu nastartoval ekonomický růst," uvedla poslankyně za Moravskoslezský kraj Konečná.

Doplnila, že taková opatření nemůže udělat vláda, která nemá mandát. „Je evidentní, že žádná jiná vláda tento mandát nezíská, takže předčasné volby jsou tím nejlepším řešením pro naši zemi. Co se týká termínu předčasných voleb, který je v rukou prezidenta republiky, ten mi určitě nevadí. Předvolební kampaň chystáme už nějakou dobu a myslím si, že včas vše stihneme," informovala.

Na rozpuštění dolní komory Parlamentu trvá také šéf moravskoslezské TOP 09 Pavol Lukša.

Jasno prozatím nemá předseda regionálního sdružení občanských demokratů. „Budu hlasovat stejně jako můj poslanecký klub. Jeho schůzi máme naplánovanou zítra na jedenáct hodin," uvedl včera odpoledne v krátkosti Zbyněk Stanjura.

Pokud poslanci dnes sněmovnu rozpustí, musí tento krok potvrdit ještě prezident Miloš Zeman. Ten by tak měl učinit nejpozději do týdne. Předčasné volby pak musí být vyhlášeny do šedesáti dní od tohoto data. Noví a staronoví poslanci se pak mohou těšit na čtyřletý mandát.

Rozpuštění Sněmovny.

Rozpuštění Sněmovny.

*PRO ZVĚTŠENÍ OBRÁZKU NA NĚJ KLIKNĚTE


Související články najdete zde:

Policejní razie, rozpad koalice, předčasné volby z pohledu regionu

Rozpad koalice, předčasné volby