Je to začarovaný kruh. Člověk za porušení zákona skončí ve vězení. Po odpykání trestu chce za dosavadním životem udělat tlustou čáru a začít znovu. K tomu je však nutné si najít práci a vydělat peníze. S cejchem kriminálníka to ale není vůbec jednoduché.

MINULOST

Své o tom ví třiatřicetiletý Michal z Ostravy. V lednu roku 2004 udělal největší chybu života – zavraždil blízkého člověka. Soud mu vyměřil třináct a půl roku žaláře.

Brány žaláře opustil před dvěma měsíci. Práci zatím nesehnal.

Rudolf Štefanov a Josef Švejdar patří mezi vězně, kteří opravují darovaná kola určená dětem v Gambii.
Do unikátního projektu se zapojila také ostravská Věznice Heřmanice

„Zkoušel jsem to. Všude mi ale řekli, že mám trestní minulost, a že mě nechtějí. Když ještě navíc zjistili, za co jsem seděl, mé šanci byly prakticky nulové,“ řekl Deníku Michal, který se ve středu společně s několika dalšími odsouzenými zúčastnil nezvyklé akce nazvané Pohovor nanečisto. Pořádala ji agentura Rubikon, která těmto lidem pomáhá s hledáním práce.

„Klienti si mohli vyzkoušet simulované pracovní pohovory s reálnými zaměstnavateli,“ uvedla manažerka pobočky Rubikon v Ostravě Zuzana Baturná.

Setkání se uskutečnilo v Clarion Congress Hotel v Ostravě. Kromě zástupce hotelu se se jej zúčastnili i personalisté z firem Ikea, Brembo a Weppler.

„Zaměstnavatelé dostali díky této akci možnost poznat tváří v tvář naše klienty a poskytli jim cennou zpětnou vazbu v tom, jak zapracovat na svých slabších stránkách sebeprezentace. S některými zaměstnavateli teprve spolupráci budujeme a tato akce může pomoci změnit jejich pohled na lidi s trestní minulostí,“ řekla Zuzana Baturná.

ŠANCE

Michal je přesvědčen, že simulovaný pracovní pohovor zvýší jeho šance na získání zaměstnání. „Věřím, že mi to pomůže sehnat práci a dříve se tak zařadit do společnosti a běžného života,“ svěřil se Deníku.

Billboard s českou vlajkou poblíž Ostravy, snímek z 29. srpna 2017.
Národní cítění jako vzdor. Dálnice jsou posety vlajkami

Problémy se sháněním práce mají nejen ti, kteří vyšli ze žaláře, ale také podmíněně odsouzení. „Dostal jsem podmínku, ale i to je problém. Všude se ptají na trestní minulost,“ uvedl další z klientů agentury Rubikon, který trval na zachování anonymity.

ZKUŠENOSTI

„Řada našich klientů má mnoho zajímavých pracovních zkušeností či kvalifikaci, které mohou nabídnout potenciálnímu zaměstnavateli. Často ale postrádají dovednost sebeprezentace a některým uchazečům schází odvaha hovořit o své trestní minulosti. Teď si to mohli vyzkoušet,“ dodala Zuzana Baturná.

K TÉMATU Rubikon Centrum je nestátní nezisková organizace, která od roku 1994 pomáhá lidem překročit svou trestní minulost. „Podporujeme je na jejich cestě zpátky do společnosti – v získání a udržení práce, v řešení dluhů a odpovědnosti vůči sobě, rodině i okolí. Od roku 2012, kdy jsme založili Pracovní agenturu Rubikon, se nám podařilo zaměstnat více než 600 lidí. Každý třetí uchazeč je zaměstnán a sedmdesát procent z nich setrvává v zaměstnání,“ uvedla manažerka pobočky Rubikon Centra v Ostravě Zuzana Baturná.

Billboard s českou vlajkou poblíž Ostravy, snímek z 29. srpna 2017.
Národní cítění jako vzdor. Dálnice jsou posety vlajkami