„Furt se to mění. Nevíme, jak dlouho ještě budeme chodit do práce. Možná pár dní ještě jo. Třeba nás nechají zametat dílny," usmál se trpce třicetiletý Milan, který už stejně jako ostatní zaměstnanci převzal výpověď. Naposledy měla včera projít kolem píchaček i pětačtyřicetiletá Ludmila. Ani ona ale zatím neví, kdy ve firmě skončí. „Je to hrůza. Teď jsem ve výpovědní lhůtě a v říjnu se půjdu zapsat na pracák," vzdychla.

Sehnat práci v regionu se podle ní bude rovnat zázraku. „Vždyť na jedno místo se hlásí dvacet lidí. A ženské na tom budou ještě hůř než chlapi," postěžovala si žena, která ve Schottu odpracovala tři roky, má dvě malé děti a hypotéku na dům.

Podle ředitele společnosti Schott Martina Žalmánka se výroba zastaví na konci týdne. „Do té doby budeme lidi v podniku potřebovat," řekl.

Odboráři mezitím pokračují ve vyjednávání o výši odstupného pro zaměstnance. Po marné snaze dohodnout se s českým vedením jednali včera na centrále firmy Schott v německém Meinzu. Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů jel do Německa s vírou, že dojde k dohodě.

Odboráři již dříve postupně snížili požadavek z dvanáctiměsíčního odstupného na deset platů. Později chtěli ještě méně. České vedení Schottu však trvalo na tříměsíčním odstupném.

Redakci Valašského deníku se s vyjednavači v Německu nepodařilo spojit. O výsledku jednání budeme informovat v zítřejším vydání.