Bylo to prý jako z děsivého filmu. Plameny šlehaly a braly si to, co místní lidé považovali za nejvzácnější. Oheň v třinecké části Guty krátce po úterní půlnoci zcela zničil nejstarší a velmi vzácnou historickou památku – dřevěný kostel Božího Těla z roku 1563.

Požár dřevěného kostela v Gutech 2. 8. 2017.
Historicky cenný dřevěný kostel v Třinci-Gutech lehl popelem při nočním požáru

Lidé v Gutech ve středu řešili na ulici, v obchodě i u místa požáru jen to, že jim plameny vzaly kostelík, na který byli pyšní. Jak se Deník přesvědčil na místě, hlavně starší občané jsou z této události zdrcení, někteří měli při povídání o požáru slzy v očích.

Kostel v Gutech opravili v roce 2011
Dřevěný kostel v Gutech šlo označit za ikonu dřevěné církevní architektury Beskyd a Pobeskydí. Byl nejstarší památkou na území Třince. Dochoval si plně svou původní podobu, která odpovídala období vybudování. Podle letopočtu uvedeného na vchodu do sakristie lze usuzovat, že šlo o zmíněný rok 1563. Postavili jej evangelíci. Do rukou katolické církve přešel, jako mnohé jiné kostely v Pobeskydí, při silné rekatolizační vlně po konci třicetileté války v roce 1654. V letech 2012 až 2014 byl kostelík rekonstruován.

Lidé v Gutech jsou plni smutku

„Vzbudila mě manželka s tím, že někde hoří. Viděli jsme jenom kouř a obrovské plameny. Pořád tomu nevěřím, je to hrozné. Nerozumím tomu, jak se to mohlo stát, byl to takový náš klenot,“ posteskl si Deníku jeden z místních občanů, který ale nechtěl zveřejnit jméno.

I další lidé z okolí byli plni obrovského smutku. Alena S. bydlí v Gutech kousek od kostelíku a probudil ji pach kouře. „Pořád tomu nevěřím. Nikdy nezapomenu na ty obrovské plameny a ten zvuk. Bylo to jako z děsivého filmu. Když už bylo jasné, že kostelík hasiči nezachránili, tekly mi slzy. Chodila jsem tam od malička a teď tam nic není. Pro nás tady je to obrovská ztráta,“ popisovala Alena S.

Nepříjemnou husí kůži z této zprávy pocítila i Pavlína Kohutová. Na hřbitově hned vedle kostelíku totiž mají náhrobky její prarodiče. „Hned, když jsem se o požáru dozvěděla, mě napadalo, jak moc bude poškozený hřbitov. Naštěstí mě známý z Gutů ujistil, že jsou náhrobky v pořádku. To se mi opravdu ulevilo. Kostelíku je ale neskutečná škoda. Byla to krásná chlouba. I kdyby ho chtěli postavit znovu, tak krásný a vzácný už nebude,“ konstatovala Pavlína Kohutová.

Hasiči vyjeli k požáru po půlnoci

K obrovské tragédii v třinecké místní části Guty došlo po úterní půlnoci. U kostelíku v plamenech zasahovalo deset jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, které vyjely ihned poté, co dostaly informaci o požáru.

„Při jejich příjezdu již kostel silně hořel. Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelou hodinu, do středečního rána pokračovalo dohašování, když u požářiště zůstala místní jednotka Třinec – Guty,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Předběžný odhad škody se pohybuje v řádech několika desítek miliónů korun. Příčina vzniku požáru se důkladně zkoumá. Na místě nebyl naštěstí nikdo zraněn.

O neštěstí byla informována i starostka města Věra Palkovská, která hned v ranních hodinách vyrazila na místo, kde se setkala se zástupcem ostravsko-opavského biskupství. „Je to pro mne osobně velmi bolestné a pro Třinec je to velká tragédie. Domluvili jsme se hned na místě, že budeme biskupství maximálně nápomocni při případné obnově kostela,“ uvedla starostka Věra Palkovská.

Historická památka byla v letech 2012 až 2014 zrekonstruována za 4,3 milióny korun. Vybavení a obrazy kostelíka byly původní z první poloviny 16. století. Opravovalo se také okolí kostela, které bylo doplněno o nové prvky.

Dřevěný kostel v Třinci-Gutech.
SERIÁL: Dřevěný kostel Božího Těla v Třinci-Gutech

Dřevěný kostel shořel i v Ostravě
Podobná tragédie se v roce 2002 stala v Ostravě-Hrabové. Renesanční kostel byl znovu postaven jako věrná kopie původní stavby. „To, co se stalo nyní, je velmi smutné. Kostelík v Gutech byl nádherný a vzácný, je to opravdu tragédie. I hned jsem si vzpomněl na podobnou událost, která se stala v Ostravě. Tady se kostel postavil znovu. Jestli to povede ke stejnému scénáři, to zatím nevím, ale je to možné,“ řekl člen pastorační rady diecéze Pavel Siuda.

Hasiči dohašují rozsáhlý požár, který vážně poničil historickou budovy Libušína na Pustevnách postavenou podle architekta Dušana Jurkoviče; Pustevny, Prostřední Bečva, pondělí 3. března 2014.
Z Alšových maleb Libušína nezbylo nic. Předpokládaná škoda je 80 milionů

Plameny zničily i Libušín na Pustevnách
Rozsáhlý požár zachvátil na počátku března 2014 také chatu Libušín na Pustevnách v Beskydech. Oheň národní kulturní památku, kterou navrhl slovenský architekt Dušan Samo Jurkovič, nevratně poničil. Veřejnost po ničivém požáru prokázala velkou solidaritu. Lidé usilující o záchranu památky začali hojně přispívat do sbírky, kterou vyhlásilo vedení Valašského muzea v přírodě – poslali do ní zhruba deset milionů korun. Obnova Libušína už začala a hotová má být v roce 2019. Podle odhadů bude stát asi 80 milionů korun.

KLÁRA KUBIESOVÁ

Zdroj: Youtube