„Například víme, že větší sněhová nadílka v druhé polovině dubna, kdy v Jeseníkách ptáci sedí na vejcích a začínají se líhnout první mláďata, negativně ovlivnila hnízdění nejméně na třech lokalitách. Jeseníky tak přišly o několik dalších mláďat," sdělil Petr Šaj ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Fotopasti pomáhají i při ostraze hnízd. „Každý, kdo by chtěl sokoly rušit, si rozmyslí, zda chce být mediální hvězdou," poznamenal Petr Šaj.

V Jeseníkách a Rychlebských horách hnízdí v současné době sokoli v patnácti až dvaceti lokalitách. Jedná se o skalnatá místa, kde dravci sídlí na římsách nebo ve starých krkavčích hnízdech. Vesměs to naštěstí nejsou lokality, které by často navštěvovali turisté či horolezci. Ochránci přírody tak nemusejí zásadně omezovat vstup návštěvníků.

Jesenická populace sokolů je v České republice jedna z nejpočetnějších. Proto se do jejich ochrany zapojují i další zájemci. „Jsou to především lesníci. S intenzivnější ostrahou konkrétního hnízda pomáhají přitom také členové dobrovolné stráže přírody," uzavřel Tomáš Pospíšil z Krajského ředitelství Lesů České republiky v Šumperku.