VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší jarní recept bude znát své vítěze

Ostrava - Beskydský maras Šárky Trojanové se vaří už dnes! Hlasujte pro tento recept na webu!

24.3.2012
SDÍLEJ:

Šárka TrojanováFoto: Deník/Pavel Sonnek

Tak dnes je to tady! V Praze se před televizními kamerami představí devět finalistů v soutěži o nejlepší jarní recept v projektu Česko vítá jaro. Náš region bude reprezentovat paní Šárka Trojanová z Ostravy-Hrabůvky.
 
Recept na beskydský maras získala od svého dědečka a jídlo z uzeného masa a vajec se v rodině Trojanových usídlilo po generace. Nejenže si maras se železnou pravidelností připravují manželé Trojanovi na Velikonoce, ale zdomácněl i v rodinách jejich synů Martina a Petra.
 
Paní Šárka prozradila, že zatímco Martin rád připravuje speciality, Petr se „pomamil“ dokáže chutně uvařit pro celou rodinu klasický oběd se všemi chody.
 
Paní Trojanová, mimo jiné také čtvrtým rokem studentka psychologie na Univerzitě volného času, vaří rychle a od oka.„Nový recept vyzkouším pochopitelně přesně podle návodu, ale za těch pětačtyřicet let každodenní přípravy obědů a večeří mám už pokrmy zaběhané a nemusím nic odvažovat, ani nad vařením přemýšlet,“ říká kuchařka Šárka.
 
Prozradila, že zásadně nestojí u plotny v zástěře a mezi strávníky oblíbence nemá. Co dělá v kuchyni nerada?
 
„Nesnáším čištění trouby. To mě tedy opravdu nebaví, protože jsem moc velká puntičkářka, tak se po takové údržbě musí lesknout jak nová. A to je těžká práce. Také nerada strouhám brambory na bramboráky, nesnáším ulepené ruce při obalování květáku.“
 
A jak je na tom s vařením patronka paní Šárky modelka a moderátorka Radka Kocurová?
 
„Vařím, dá se říct denně, osobně mám ráda českou kuchyni, ale v restauraci si pochutnám na thajské, japonské, v podstatě jakékoliv kuchyni. Miluji polévky, tedy kromě studených a ovocných. Knihy s recepty ke svému vaření nepotřebuji. Využívám toho, co mě naučila maminka a babička,“ shrnuje Radka Kocurová a dodává, že si dnešní vaření s paní Šárkou užije.
 
Tajná informace na závěr: paní Šárka nám prozradila, že půvabnou Radku rozhodně nenechá při svém vaření stát stranou. A tak se má pomocná kuchtička Radka na co těšit. V receptu na beskydský maras je totiž hodně strouhaného křenu…
 
Podpořte paní Šárku Trojanovou a hlasujte pro její recept na www.ceskovitajaro.cz. Její beskydský maras najdete pod číslem 6.

Autor: Hana Porebská

24.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Po pivobraní má Nový Jičín i medobraní

Premiérová snůška přinesla 15 kilogramů pochoutky, která bude dále sloužit k propagačním účelům města Nový Jičín.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení