Několika z nich se ovšem v průběhu let dostalo dvojí podoby, takže možno s klidným svědomím říci, že nová kompilace Čas motýlů obsahuje opravdu vše podstatné, co tihle dva spolu vytvořili. Nazvání alba Čas motýlů není náhodné. Tak se totiž jmenuje nejstarší vydaná nahrávka z roku 1976, ve které spojili síly: Marie Rottrová, v té době již hvězda, Jaromír Nohavica, s tehdy jen nejasně tušenou kariérou sólového písničkáře. Oba původem z Ostravy, oba postupně celostátně slavní, aniž by kdy ztratili kontakt s hudebně i lidsky mimořádnou severní Moravou.

Výjimečná spolupráce

„Album Čas motýlů dokumentuje jednu výjimečnou spolupráci. Odehrála se v Ostravě, v nejdůležitějším a nejplodnějším období mé pěvecké kariéry. Natáčela jsem tenkrát spoustu nových písniček, na kterých se mnou spolupracovali skvělí ostravští muzikanti, skladatelé a textaři. Jedním z nich byl na začátku ne příliš známý Jarek Nohavica. Zamilovala jsem si jeho hluboké texty, které obohacovaly můj repertoár novými náměty. Stali se z nás kolegové, kamarádi a jak se říká, sedli jsme si. Mě bavilo, jak píše a jeho bavilo, jak to zpívám. A já si moc přeji, aby naše společné písničky bavily i vás a Jarkovi děkuji…," komentuje Marie Rottrová spolupráci s Jaromírem Nohavicou.

Sama zpěvačka vybrala a sestavila písničky nikoli chronologicky, ale tak, aby se ve zvoleném pořadí dobře poslouchaly.

Dala obvykle přednost původním verzím, možná zvukově méně dokonalým, ale vždy nesoucím vůni doby vzniku.

Jarek Nohavica nikdy neposkládal slova jen podle vhodných rýmů, ať už šlo o převody zahraničních předloh, ale zejména o písničky domácí. Ty proto právem tvoří drtivou většinu z dvacítky songů na tomto výběru obsažených.

„Já jsem vždy skládal písničky hlavně pro sebe. Ale psát texty pro Marii to byla velká radost. Ona ví, o čem zpívá," říká Jaromír Nohavica.

Výteční textaři

Marie Rottrová měla štěstí na výtečné textaře. Jarek Nohavica se zařadil vedle třeba Jiřiny Fikejzové nebo Jaroslava Wykrenta k těm, kteří jí pomohli dotvořit kariéru výborné a nevtíravě úspěšné zpěvačky.

Nebyla to ale náhoda: nejen ti výše zmínění totiž měli jistotu, že jejich slovnímu sdělení se dostane kongeniálního převedení do zpívaných tónů. Proto může být tento výběr sbírkou písniček, u kterých textař dobře věděl, pro koho píše a zpěvačka nikdy nemusela předstírat, že ví, o čem zpívá…

Album Marie Rottrové Čas motýlů vychází v Supraphonu 8. listopadu.