Pomohl napadenému muži a sám se stal obětí bezcitných násilníků. Takový je ve stručnosti příběh pana Jiřího Juchelky (59 let) z Ostravy. V nočních hodinách nastoupil do tramvaje, ve které čtyři agresoři terorizovali další pasažéry.

„Já jsem původně do té tramvaje vůbec nechtěl nastoupit. Na zastávce jsem čekal s mladíkem, který mě požádal o pomoc. Byl to vysokoškolák z Bruntálu. Potřeboval se někam dostat a nevěděl, jaké linky tam jedou. Vysvětlil jsem mu cestu a čekal s ním na spoj, kterým by se dostal na místo," řekl Deníku Jiří Juchelka. Když tramvaj přijela, mladík nastoupil a pan Juchelka se chystal odejít pěšky domů. V tom si ale všiml, že něco není v pořádku.

Jiří Juchelka, který se v tramvaji postavil násilníkům, utrpěl řadu zranění. Měl podlitiny, lékaři mu některé rány museli sešít.Krev

„Podíval jsem se do tramvaje. Uvnitř seděl otřesený krvácející muž. Pak jsem zaslechl dívku, která křičela: ,nechte toho pána na pokoji´. Nevěděl jsem, se děje, ale bylo mi hned jasné, že to není normální. Proto jsem nastoupil. V tramvaji mohlo být kolem dvaceti lidí, většina z nich seděla vpředu. Vydal jsem se k tomu muži a zeptal se ho, co se stalo. Jen mávl rukou. Odpověděl mi, že je zápasník a s nikým se bít nemůže. Možná měl strach, že kdyby někomu jako profesionál ublížil, nemuselo by jít o nutnou obranu. Nevím, úplně jsem to nepochopil," dodal Jiří Juchelka.

Po chvíli se u něj objevili čtyři mladíci.

„Na muže od krve i další lidi v tramvaji křičeli, že jim nikdo nebude rozkazovat. Jeden z cestujících se před ně postavil a řekl jim, aby už toho nechali. Také já jsem je vyzval, aby se uklidnili a sedli si. Znovu začali řvát. Varoval jsem je, že zavoláme policii," doplnil Jiří Juchelka.

Kopance, údery pěstí

To agresory rozlítilo a na pana Juchelku surově zaútočili. „Jeden z nich mě kopl. Dvakrát mě zasáhl do břicha. Rukama jsem se snažil další kopy vykrýt. On však začal útočit i pěstmi. Pak se přidali i jeho kamarádi. Dostával jsem rány do hlavy i dalších částí těla. Spadl jsem na kolena, oni pokračovali. Pak se mi podařilo vstát. Jednoho z nich jsem chytil za límec a dal jsem mu ránu. To jsme už přijížděli na zastávku. On se mi vysmekl a utekl k prostředním dveřím. Za ním běželi i zbývající mladíci," popsal situaci Jiří Juchelka.

Na zastávce požádal řidičku, aby mu otevřela přední dveře a zamířil na nedaleké policejní oddělení. „Vše jsem nahlásil policistovi a vydal se zpět k tramvaji. Ta již ale odjela. Nechápu, proč řidička nepočkala. Venku jsem zahlédl ty mladíky, jak utíkali pryč," dodal pan Juchelka, který se vrátil na policejní služebnu. Opláchl si zakrvácený obličej a s ochránci zákona nasedl do služebního vozu. Při kontrole okolí však agresory nenašli. Další cesta pana Juchelky vedla do nemocnice k ošetření. Měl natrhnuté spodní víčko, které mu lékaři sešili pěti stehy. Další čtyři stehy byly zapotřebí na levé obočí. „Bolí mě i rameno, lopatka a žebra. Naštěstí to není zlomené," doplnil Jiří Juchelka, podle kterého je ve společnosti stále více nespravedlnosti, násilí a agrese.

Udělal bych to znovu

„Nemůžeme tomu jen tak přihlížet. Je třeba něco udělat. A to i za cenu toho, že na to sami někdy doplatíme. Když budeme jen ustrašeně přihlížet, ti druzí si budou myslet, že si mohou vše dovolit," řekl pan Juchelka, který na dotaz, zda by v podobné situaci postupovat stejně, odpověděl: „Určitě ano. Teď si ale pořídím slzotvorný sprej. Nejsem příznivcem takových prostředků, ale nedá se nic dělat," uzavřel Jiří Juchelka.

K činu došlo před několika dny v Ostravě-Vítkovicích. Pachatele se zatím dopadnout nepodařilo.