Symbolický křest proběhl 9. března 2017 jako součást Dne elektromobility, při němž lidé mohli obdivovat také elektromobily a elektrovozítka různých výrobců a některé si i vyzkoušet. Akce proběhla u Werk Arény v Třinci za účasti hostů i veřejnosti.

„Čistá doprava je jednou z priorit našeho konceptu chytrého města. Doprava se v našem městě významně podílí na prašnosti a kvalitě ovzduší a každý krok, který učiníme pro zlepšení ovzduší, je důležitý. Vytváříme vhodné podmínky pro železniční dopravu, podporujeme cyklodopravu a v současné době věnujeme velkou pozornost elektromobilitě. V Třinci se o elektromobilitě nejen mluví, ale už máme konkrétní výsledky," uvedla starostka Třince Věra Palkovská s tím, že v podpoře elektormobility bude Třinec pokračovat i nadále formou osvěty, ale i podporou individuální elektromobility.

Nové elektrobusy, které budou jezdit na třineckých linkách MHD už od pátku 10. března, jsou jednoduše k rozeznání od jiných vozidel. „Naše třinecké elektrobusy poznáte lehce – nesmrdí, nejsou slyšet a nemají hrb," podotkla starostka Třince.

Nové dvanáctimetrové elektrobusy Škoda Perun provozuje společnost Arriva, která se tak stala největším provozovatelem elektrobusů v Česku. Kromě deseti nových elektrobusů pro Třinec provozuje dva v Praze a další dva v Krnově a jeho okolí.

Čtěte také: U silnice vyrostou další protihlukové stěny

Elektrobusy mají kapacitu 75 cestujících, disponují výkonnou klimatizací, jsou nízkopodlažní a jsou vybaveny nástupní plošinou pro vozíčkáře. „Teď v první fázi nasadíme elektrobusy především na linky číslo 701 až 708. Chceme, aby se co nejvíce vyskytovaly v centru města a na třineckých páteřních linkách," říká ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová. „Na jedno nabití ujedou v praxi 110 až 130 kilometrů, záleží však na charakteru a profilu trasy, na které se pohybují. Nabíjet je budeme vždy přes noc, v depu máme instalováno 10 nabíječek. Vozy se nabíjí maximálně pět hodin."

Dne elektromobility se kromě zúčastnili i ministr financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel společnosti Arriva Transport Česká Republika Daniel Adamka, ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Na severní Moravě se k zátěži z dopravy přidává velkou měrou navíc ještě průmysl a znečištění z domácího vytápění. Právě města a obce hrají klíčovou roli v regulaci dopravy a při zavádění opatření, které sníží její emise, ať už v hromadné dopravě či využitím alternativních pohonů u vozidel v městských službách. Jejich aktivita v této oblasti je nesmírně důležitá a město Třinec patří určitě mezi ty velmi aktivní," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Čtěte také: Strážníci se podle statistických dat nenudili

Jako součást Dne elektromobility proběhla také odborná konference na stejné téma za účasti hostů z ministerstev, měst a obcí a firem z regionu.

Na přehlídce elektromobilů si lidé během odpoledne prohlédli například modely Tesla, BMW nebo SCX, služební elektromobily města Třince, Moravskoslezského kraje a společnosti ČEZ. Odzkoušeli si také kola, skútry nebo koloběžky poháněné elektřinou.