Chryzantémy, vřesy, ale i borůvky, maliníky či ostružiníky. To vše bylo v prostoru sportoviště k dostání. Téměř stovka prodejců z Česka i Polska nedaleko centra města nabízela svou úrodu. Prodávala se zelenina, ale také květiny a okrasné dřeviny. Na trzích byly k dostání i tradiční farmářské výrobky, med, keramika, košíky nebo zahradní nábytek. Návštěvníci si pestrost nabízeného zboží a výrobků pochvalovali.

Návštěvníci načerpali inspiraci

„Člověk tady sežene všechno, co s podzimem souvisí. Máme velkou zahradu, takže jsem načerpala spoustu inspirace," pochvaluje si Anna Kilnarová, která na Valašskou zahradu přijela až z Albrechtiček na Novojičínsku. Při nákupu prý byla nerozhodná. „Je tady tolik krásných, ale i praktických věcí, že jsem nevěděla, co dříve. Nakonec jsem si koupila vřes, nakládaný česnek a lákal mě i burčák," přiznala Anna Kilnarová.
Z Novojičínska do Rožnova přijel se svou manželkou i Martin Janík. S rodinou jsou prý už tradičními hosty Valašské zahrady. „Líbí se nám tady. Manželku zajímají spíše okrasné rostliny. Já zase pokukuji po těch, jejichž plody se dají pojídat. Třeba po papričkách," vysvětlil Martin Janík z Kopřivnice. Pokud prý bude možnost, nenechá si ujít zahrádkářský trh v Rožnově ani příští rok.
Letošní specialita? Umělecký sochař

Návštěvníkům zpříjemnila chvíle strávené v areálu přerovská country a bluegrassová kapela Letokruhy. Vedle rytmů oblíbených českých písniček si organizátoři připravili také program pro děti. Třeba v rybáře se na chvíli proměnil pětiletý Honzík Veselý ze Závišic.
„Chytal jsem barevné ryby na magnet i háček. Byla to sranda, ale myslím, že mi to moc nešlo," uculoval se malý Honzík, který si přijel do Rožnova užít volný den se svou babičkou.

Specialitou letošního ročníku bylo umělecké vystoupení sochaře Jaroslava Pecháčka. Své umění se dřevem a motorovou pilou přijel předvést až z Hanušovic u Šumperka. Jak na akci přímo před zraky návštěvníků dokázal, zhruba půl- metrové hříbky vyřeže z dřevěných špalků doslova za pár minut.

„Je to úžasný umělec. Motorovou pilu používá i na vyřezání detailů soch, třeba včelích úlů," zmínil organizátor akce Petr Míček. Účasti Jaroslava Pecháčka na Valašské zahradě si prý váží. „Je to takové zajímavé zpestření," doplnil Petr Míček. Podle svých slov je s letošním ročníkem akce spokojený.