VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Velkých Karlovicích se tento víkend ochutnávalo ve velkém

Velké Karlovice – Vůně linoucí se tento víkend Velkými Karlovicemi mluvila za vše. V mekku gastronomie se to zde proměnilo letos již po páté. Zhruba pět a půl kilometrová trasa byla naplánovaná tak, aby na ní návštěvníkům nestačilo vytrávit.

7.10.2013
SDÍLEJ:

Ve Velkých Karlovicích se tento víkend ochutnávalo ve velkémFoto: DENÍK/Michaela Horáková

Uspokojit své chuťové buňky přišli na Karlovský gastrofestival místní i návštěvníci z nedalekého Slovenska.

„Bydlíme kousek za hranicemi. Na festival jezdíme každý rok. Vynechali jsme pouze jednou. Letos navíc výborně vyšlo počasí," pochvaloval si Ján Bilík, který přijel z nedalekého Makova s celou rodinou.

Zvěřinové hody, výrobky z regionu či daleká exotika?

Stany s tradičními i netradičními pochoutkami nebyly to jediné, co gastrofestival nabízel. Na své si přišli i vyznavači regionálních produktů. Hojně zastoupeny zde byly především oblíbené koláče nazývané frgály, ale například také regionální pivo a sýry.

Na farmářském trhu, který byl součástí trasy, prodávali místní ovoce a zeleninu. Pro vyznavače vín byla přichystána jejich ochutnávka. Na své si přišli i milovníci burčáku. Všechno se zde platilo jednotnou měnou, valašským gastrošem. To znatelně usnadnilo práci všem, kteří se podíleli na prodeji.

Odpočinout od jídla si mohli návštěvníci na řemeslném jarmarku. Své umění přijela předvést i zdobička perníčků, Marie Musilová z Trojanovic.

„V Karlovicích máme chatu, takže zde trávím mnoho času. Perníčky zdobím již spoustu let. Je to můj koníček. Mým životním úspěchem je perníkový betlém," pochlubila se umělkyně. Kromě prodejkyně perníčku se na jarmarku předvedli také místní řezbáři.

Pro ty, které chůze z jednoho konce festivalu na druhý zmohla, byl připraven i odvoz. Na celé trase jezdily různobarevné vláčky, historické autobusy a také koňský povoz. Jejich ceny, samozřejmě v jednotné měně valašského gastroše, byly spíše symbolické.

Přijeli opravdoví mistři ve svém oboru

A co by to bylo za gastrofestival, kdyby se zde neutkali mistři kuchařského umu. Své umění zde předvedli hned dvě známé tváře. Stan, kde vařili své speciality hvězdy televizního pořadu o vaření Filip Sajler a Ondřej Slanina, byl nabitý k prasknutí.

„Trochu mě mrzí, že stan, kde šou probíhala byl tak malý. Přes všechny lidi jsem nic neviděla. Na druhou stranu měli kuchaři mikrofon, takže bylo aspoň dobře slyšet," posteskla si mladá studentka Eva Žemlová.

Hvězdou Karlovského gastrofestivalu byl michelinský šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Ten úřadoval se svým týmem tvořeným třemi zkušenými kuchaři v kuchyni celé odpoledne. Připravoval tam menu večerní michelinské galavečeře.

Nenudili si zde ani děti. Kromě výborných palačinek nebo pohankové kaše s medem, které byly určené také jim, se nejvíce zabavili na skákacím hradu nebo dětských prolézačkách.
K dotvoření výborné atmosféry zahrála také cimbálovka i dechová muzika.

U příležitosti gastrofestu se konala již tradiční dvanáctý ročník soutěže o nejlepší frgál. Letos byla navíc vypsána také kategorie neobvyklých frgálů, které se od ostatních lišily svou náplní, tvarem nebo celkovým vzhledem.

MICHAELA HORÁKOVÁ

Autor: Redakce

7.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

AN 124 Ruslan nad Havířovem.
9

Zraky lidí poutal k obloze obrovitý nákladní letoun Ruslan

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

Hřiště frenštátských hasičů za Domovem Hortenzie v sobotu patřilo záchranářům všeho druhu. Konal se tam další ročník oblíbené akce Den se záchranáři.

Po pivobraní má Nový Jičín i medobraní

Premiérová snůška přinesla 15 kilogramů pochoutky, která bude dále sloužit k propagačním účelům města Nový Jičín.

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení