Základem festivalu i letos zůstal čaj a čajové přednášky, které se konaly celý víkend od rána až do večera. „Jsou to přednášky čajových mistrů, ale i nadšenců – amatérů, kteří cestují po čajových plantážích a dozvídají se, jak se čaj pěstuje, zpracovává, degustuje, pije a také jak chutná,“ řekla ředitelka festivalu Mariola Kluzová.

Kromě čajových přednášek mohli lidé zavítat i na přednášky cestovatelské nebo na různé workshopy. Ty se daly rozdělit do několika kategorií: na pohybových se návštěvníci seznámili například se spontánním tancem nebo taiči, na kreativních si mohli vyrobit origami nebo čajovou mističku z hlíny a na workshopech osobního rozvoje trénovali japonskou metodu koučinku „najdi své ikigai“.

Náměstí ČSA v Těšíně v sobotu zaplnily vojenské vozy.
OBRAZEM: Náměstí v Českém Těšíně zaplnila dobová vojenská technika

Letošní ročník Svátku čaje byl zase o něco víc mezinárodní než ročníky předešlé. „V předchozích letech jsme měli festival spíš polsko-česko-slovenský, letos tady máme i hosty z Itálie, Německa a Chorvatska,“ dodala Kluzová.

Tito hosté se pak účastnili i projektu Živé knihovny, která ve formě setkání, dialogů nebo v malých skupinkách sloužila jako prostor pro konfrontaci různých stereotypů, například tématu uprchlíků.

Již třetí rok po sobě přijel se zástupci Literární čajovny a kavárny v Bratislavě i Dávid Fendrich. „Máme tu čaje z Japonska, Nepálu, Vietnamu, Indie, a kromě toho i jeden z Thajska a dva z Laosu. Kolega a majitel naší čajovny se snaží každý rok jezdit kvůli čajům někam do zahraničí. Nedá se ale říci, jaký čaj je nejoblíbenější, máme široké spektrum zákazníků a každému chutná něco jiného,“ vysvětlil Fendrich, který v bratislavské kavárně ročně prodá desítky kilogramů čaje všech druhů.

Festival každoročně navštíví odhadem 500–700 lidí. Organizátoři, jimiž jsou na polské straně nadace Laja a cestovatelská organizace Opowiadamy o świecie a na české straně organizace Petrklíč Help, se akci pomalu snaží dávat charitativní charakter. „Letos sbíráme na organizaci Mała Polska w Nepalu, která podporuje lidi v Nepálu zasažené zemětřesením,“ upřesnila Mariola Kluzová.

Hana Husovská

Ilustrační foto
Může dojít ke kolapsu interny, tvrdí ředitel Karvinské hornické nemocnice