Pět přístavů, obratiště lodí a dva vodní skluzy. Tak by mohla v budoucnu vypadat řeka Odra. Podle plánu města by vodní cesta měla začínat v Nové Vsi a dále vést přes Třebovice, Hošťálkovice, Lhotku a končit v Petřkovicích.

„Řeka Odra je pro Novou Ves významný rekreační prvek. Určitě by tento projekt zvýšil význam obvodu jakožto příměstské rekreační zóny, ve které je díky ochrannému pásmu spousta zeleně. Navíc vodáctví je mezi mladými velmi rozšířené," komentovala vizi města Jana Kubová, starostka Nové Vsi. Dodala, že vzorem je Baťův kanál na řece Moravě, ze kterého mají prospěch města i vesnice po celé vodní trase.

Infografika: Pět přístavů, obratiště lodí a dva vodní skluzy. Tak by mohla v budoucnu vypadat řeka Odra.
Pět přístavů, obratiště lodí a dva vodní skluzy. Tak by mohla v budoucnu vypadat řeka Odra. Podle plánu města by vodní cesta měla začínat v Nové Vsi a dále vést přes Třebovice, Hošťálkovice, Lhotku a končit v Petřkovicích. Infografika: Deník/Jiří Šamánek

Řeka Odra se sice za příznivých podmínek sjíždí, ale chybí jí zázemí a přístaviště, které by díky tomuto projektu měly být realizovány. U mostu směrem na Dubí by tak mělo vzniknout obratiště lodí a přístaviště. Dále by byla potřeba odstranit říční nánosy před soutokem řeky Odry a Opavy a jez v Třebovicích přeložit níže do soutoku.

„Je to běh na dlouhou trať. Lodní doprava na Odře se probírala už nesčetněkrát a v současné ekonomické situaci to určitě není věc číslo jedna. Není to akce, kterou by si obvody mohly financovat na svých úsecích," řekl Deníku starosta Třebovic František Šichnárek a dodal, že do budoucna by to určitě mělo přínos nejen pro město, ale i celý region.

Odra v období sucha. Ilustrační snímek.

Někteří starostové jsou ale skeptičtí. Plán je podle nich až příliš velkorysý.

„Určitě by takový projekt pozitivně ovlivnil život v Ostravě. Vznikla by nová rekreační zóna, která by se doplňovala s cyklostezkou a vznikaly by nové restaurace a místa k vyžití. Zatím jde ale skutečně pouze o vizi, jejíž realizaci vidím daleko," míní starosta Hošťálkovic Jaroslav Klučka.

Primátor Petr Kajnar kvůli rekreačnímu zplavnění Odry poslal v těchto dnech dopis ředitelce odboru plavby ministerstva dopravy. Uvádí v něm, že by se postupně do projektu mohla zapojit i řeka Opava, v úseku od ústí do Odry po jezero Hlučín, a v brzké době také město Bohumín.

„Ostravice už se upravuje tak, aby mohla sloužit lidem. Podobným způsobem by se podle mě měla využít i Odra, která nabízí zajímavé možnosti například nevyužité jezové zdrže, jež by šlo vhodně využít k rekreační plavbě," řekl primátor Petr Kajnar s tím, že od státu by předpokládal investici do splavnění v řádu několika desítek milionů korun.

Odra v období sucha. Ilustrační snímek.