Stejné je to v lesích na Karvinsku. „Výjimky z některých zakázaných způsobů lovu pro lov divokých prasat jsme vydávali ještě před tím, než se v Česku africký mor prasat objevil, a nejde o nic neobvyklého. Divoká prasata jsou obecně velmi přemnožená a působí nemalé škody, proto myslivce k jejich odlovu aktivně vyzýváme,“ uvedl v pondělí pro Deník Jaroslav Ježowicz z odboru životního prostředí a zemědělství radnice v Jablunkově, pod kterou spadají i ostatní obce v turisty oblíbené beskydské oblasti.

Na Jablunkovsku bylo od dubna do konce června zatím uloveno 55 kusů divokých prasat. V porovnání s předchozími roky jde o rekordní počet.

„Africký mor prasat nebyl potvrzen ani u jednoho kusu,“ dodává Ježowicz.

Ten zdůrazňuje, že ani výše uvedená opatření kvůli přemnožení divočáků nijak nesouvisí s turistickými aktivitami v oblasti. Přece jen ale přidává pár preventivních rad.

„Pokud turista objeví uhynulé divoké prase, rozhodně by neměl chodit příliš blízko či se ho dokonce dotýkat. Nejde jen o prasečí mor, ale zvířata mohou mít i jiné, na člověka přenosné onemocnění. Každopádně je vhodné oznámit nález na policii, která pak již zajistí další potřebná opatření. Toto ale platí obecně pro nález jakékoli uhynulé zvěře,“ doplnil Jaroslav Ježowicz s tím, že samotné lovy divočáků probíhají hlavně ve večerních a nočních hodinách a také přes den myslivci samozřejmě dodržují veškerá bezpečnostní opatření.

Slavnostním průvodem odstartovaly v sobotu oslavy 150 let fungování Lázní Darkov. Lázeňský park se vrátil do druhé poloviny 19. století.
OBRAZEM: Dalších 150 let, znělo přání gratulantů

„Obecně se dá říct, že pokud se lidé budou držet po vyznačených trasách a do padesáti metrů kolem nich, neměli by ani potkat žádné nebezpečné zvíře, jakým může být právě divočák,“ míní předseda Klubu českých turistů pro moravskoslezskou oblast Břetislav Boháč.

A jací jsme vlastně k našim horám, co se týče třeba nepořádku a dalších pravidel slušného chování?

„Podle mě se to v posledních letech zlepšuje a pomáhá tomu i poměrně dobrá osvěta, je to ale u každého individuální podle jeho inteligence a výchovy,“ uvádí dále předseda turistického klubu.

„Žel, stále se najdou i lidé, kteří v horách nechávají odpad a dělají nepořádek. Přitom každý ví, že papír se zde rozkládá několik let, ale jednoho dne alespoň zmizí. Plast ale vydrží navěky,“ podotýká Břetislav Boháč, který nechápe, proč je tak těžké dodržet jedno ze základních pravidel slušného chování v přírodě, a to, co do ní přinesu, to také odnesu sebou.

Africký mor prasat se zatím neobjevil ani na Karvinsku. „Divočáci zde nejsou přemnožení, proto zatím není potřeba zavádět ani speciální kroky,“ říká jednatel Okresního mysliveckého spolku Karviná Jaroslav Sajbot. „Odstřely divokých prasat probíhají podle zákona celoročně a vzhledem k tomu, že zvířata jsou dost plachá, probíhají povětšinou v noci nebo brzy ráno, proto by ani návštěvníkům zdejších lesů nemělo hrozit nějaké nebezpečí,“ dodal za Myslivecký spolek Rychvald Miroslav Volný.

Podle myslivců může v lese hrozit nebezpečí i volně puštěným psům. Virové nemoci divokých prasat jako například mor, slintavka, kulhavka či vzteklina mohou být totiž přeneseny na domácí a hospodářská zvířata. Na některých místech se proto začaly objevovat zakazy jejich volného pohybu.

Pavla Krůčková

Přípravy areálu na hudební festival Colours of Ostrava 2017 v Dolní Oblasti Vítkovice.
Počasí na Colours? Teplo a bouřky hrozící každým dnem!