Desítky motocyklových nadšenců pomáhají instalovat zabezpečovací prvky, které v době tréninků a závodů kryjí riziková místa. Protože jde o závody na přírodním okruhu, zakryty musí být značky, sloupy, zábradlí, propustky, svodidla a vše ostatní, o co by se mohl při pádu jezdec poranit.

Velká pozornost je věnována bezpečnosti diváků. Na 6,1 km dlouhém okruhu je několik míst, která jsou pro diváky zcela zapovězena, současně je však dost vyhrazených prostorů, kde si mohou diváci vychutnat závodní souboje. Nechybí ani tribuny a velkoplošné obrazovky. Přecházet mezi nimi však mohou výhradně v době otevření tratě mezi tréninkovými či závodními jízdami. Pro motoristy platí navíc pravidlo, že v době otevření tratě platí jednosměrný provoz ve směru závodů.

Kahanec začne už v pátek autogramiádou

Závodní víkend na Těrlickém okruhu začne už v pátek odpoledne tradičním setkáním motocyklových jezdců a členů jejich stájí s fanoušky. Závodníci přijedou na náměstí Republiky v centru Havířova v 16 hodin. Letos se jede už 33. ročník oblíbených závodů na přírodním okruhu. V sobotu se pojedou tréninky, v neděli pak závody o Zlatý havířovský kahanec. Loni ho s časem 2:10.007 při průměrné rychlosti 168,914 km/h vybojoval Horst Saiger z Lichtenštejnska na stroji Kawasaki ZX10R.