Dotace Zbyslavice nezískají, protože nesplňují podmínku navýšení kapacity budov. Řešení? Úvěr. „Zřejmě se mu nevyhneme, přestože rekonstrukci rozdělíme na dvě etapy," uvědomuje si starostka Zbyslavic Regína Vřeská.

Přesto tento ambiciozní plán dostal od obyvatel až na pár jednotlivců zelenou. Rodiče si uvědomují, že podmínky pro děti nejsou ve staré budově optimální. „Rekonstrukce je potřeba, je to investice na mnoho let. Na základní škole jsou ještě původní toalety. Víte, co kluci dělají jako první, když přijdou domů? Jdou na záchod," říká tamní obyvatelka a matka Maria Pekařová.

Letní koupaliště Ostrava-Poruba
Sezona je tu. Letní koupaliště v Porubě: „fofry" před otevřením!

Prostory za neodpovídající 21. století označuje také starostka.

„Máme neustálé problémy s elektřinou a vodou, omezují nás prostory, ve škole děti nemají šatny, ve školce zase jedí a hrají si na jednom místě, protože chybí jídelna i družina. Pro obec naší velikosti to bude velké sousto, ale od začátku jsem přesvědčena, že jdeme správným směrem," vysvětluje Regína Vřeská, podle které se po rekonstrukci díky výstavbě zálivu zvýší bezpečnost dětí při vystupování z automobilů.

Škola se totiž nachází u hlavní silnice protínající obec.

Tereza Vašnovská na „svém" hřišti U Dvoru v Ostravě-Mariánských Horách.
První malovaný chodník? Přece před mým domem!

KLIDNĚ PŮJDOU NA BRIGÁDU

Rekonstrukce školy vyjde na devět milionů korun, to však až ve zmíněné druhé etapě. Nejprve na louce za školou vznikne za stejnou částku nová moderní školka, nejspíš prosklená dřevostavba, aby výuka ve staré budově nebyla nijak omezena. Kapacita zůstane stejná, školka bude asi pro dvacet dětí. „I proto nesdílím obavy hrstky obyvatel, že ji nenaplníme," komentuje protinázory starostka.

V ideálním případě by zahájení prací viděla během letních prázdnin v příštím roce. Nyní se zpracovává projektová dokumentace, což koncem března odsouhlasilo šest z devíti tamních zastupitelů.

„Hlavní je, ať se mají caparti dobře. Zase tolik peněz to není. A když bude třeba, tak rádi přijdeme na brigádu. V minulosti se tady daly peníze na mnohem zbytečnější věci, škola je důležitá, drží obec pohromadě," říkají další Deníkem oslovení, manželé Peníškovi.

Na táboře si děti vyzkouší, jak se starat o koně.
Příměstské tábory na Ostravsku se plní, míst je však stále dostatek