Interpretka, pro kterou se vžil titul Královna lidové písně, si získala srdce tisíců posluchačů svým zpěvem i srdečným projevem.

O úmrtí zpěvačky informovali bez dalších podrobností na sociálních sítích mimo jiné členové vizovické kapely Fleret, s nimiž Jarmila Šuláková dlouhá léta spolupracovala a také Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, u jehož zrodu valašská zpěvačka stála a jehož byla kmenovou sólistkou.

Jarmila Šuláková zpívá Ovečky zaběhnuté na Masters of Rock

Zdroj: Youtube

Vedoucí Supraphonu ve Vsetíně

Jarmila Šuláková, provdaná Schmidtová, se narodila ve Vsetíně 27. června 1929. Vsetínu a Valašsku zůstala celý život věrná. Hudební nadání zdědila po rodičích, kteří ji přivedli ke zpěvu. Maminka Blažena byla herečkou, tanečnicí i zpěvačkou a otec muzikantem.

Jarmila od mládí ráda zpívala, nejprve v dívčím sboru na měšťanské škole v letech 1935 až 1945, později ve folkové skupině Bobřík.

Chtěl hrát na klavír – chodila cvičit nejprve do evangelického kostela a pak k učiteli Pokornému – její snaha ale ztroskotala, protože doma klavír neměli a neměla možnost intenzivně cvičit. Získala ale základní znalosti not, což se jí později hodilo.

Ačkoli nerada šila, vyučila se švadlenou a do roku 1950 pracovala v kožešnictví u Táborských. V roce 1950 nastoupila do prodejny Supraphon ve Vsetíně.

Zde byla denně v kontaktu s hudbou a setrvala zde až do roku 1985, kdy odešla jako vedoucí prodejny do důchodu.

Manžel houslista, dcera zpěvačka

Jejím manželem se stal houslista Ludvík Schmidt a i její dcera Zuzana Pavlůsková je hudebnicí a také její pěveckou nástupkyní ve vizovické kapele Fleret.

Jarmila Šuláková se jako zpěvačka dostala do Michálkovy vsetínské cimbálové muziky a zpívala také se skupinou Veselí hoši Rudolfa Dudy. V padesátých letech jezdila s budoucím manželem po okolních dědinách, kde sbírali písničky.

Stála u zrodu Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a v roce 1958 s ním absolvovala své první velké zahraniční turné po Anglii. Jeho kmenovou sólistkou byla více než 20 let a během čtyř desítek let procestovala s rozhlasem doslova celý svět.

Koncem padesátých let začala spolupracovat také s Janem Rokytou a cimbálovou muzikou Technik.

Šuláková se svým naprosto nezaměnitelným hlasem i projevem zpívala s řadou muzik ze Slovácka i Slovenska a její jméno je nerozlučně spjato také s domácími vsetínskými muzikami Vsacan a Jasénka.

Natáčela v rozhlasových i televizních studiích, písně v jejím podání nalezneme na řadě gramofonových desek i na CD.

Národní umělkyně

K padesátým narozeninám jí byl udělen titul zasloužilá umělkyně a v roce 1989 získala titul národní umělkyně. Roku 2005 se stala čestnou občankou města Vsetína.

Vyzkoušela si i filmové umění – například hlavní roli ve filmu O okradené šenkýřce. V polovině devadesátých let se pustila i do spolupráce s rockovou skupinou Fleret, a přestože se jednalo o trochu jiný druh hudby, diváci a posluchači toto spojení nadšeně přijali.

Výsledkem bylo nejen společné koncertování, ale také několik hudebních nosičů kapely, na které Jarmila Šuláková nazpívala řadu písní.

První dáma folkloru

Jarmila Šuláková je označována za první dámu českého folklóru, písničky v jejím podání se staly součástí trvalého odkazu valašské lidové kultury.

Ve svém pěveckém repertoáru měla na tisíce písní od klasických lidových po ty uměle vytvořené, což ji ve spojení s neutuchající energií činí na světovém kulturním poli zcela jedinečnou. Ve Valašském království má titul Královna matka.

V anketě Osobnost roku Zlínského kraje se v roce 2006 umístila na 5. a v roce 2008 na 1. místě. Jarmilu Šulákovou v posledních letech velmi trápilo zdraví, nikdy ale neztrácela dobrou náladu.

Zemřela 11. února 2017 ve svých 87 letech. Čest její památce.