Po příletu z letní dovolené Martinu Kubíčkovou z Ostravy čekalo nepříjemné překvapení. Ještě na letišti zjistila, že jejímu kufru chybí ucho. „Byla v něm navíc patnácticentimetrová díra. Naštěstí v něm nic nechybělo. Snažila jsem se rychle na internetu najít instrukce, jak postupovat, pak jsem ale zjistila, že nejsem zdaleka jediná, kdo má podobný problém. Spolucestující na jejím téměř novém kufru chyběla všechna kolečka. Společně jsme se vydaly k okénku Reklamace zavazadel, které bylo na Letišti Václava Havla v Praze přímo u jezdících pásů s kufry v příletové hale," popisuje.

NA CO NEZAPOMENOUT?

Na přepážce si vyžádali její letenky a identifikační útržek zavazadlového lístku. „Nadiktovat jsem musela své údaje a navíc také stáří zavazadla i jeho orientační cenu. Kufr chtěli vidět. Na oplátku jsem dostala protokol o reklamaci a kontakt na společnost, která reklamace vyřizuje. Po návratu domů jsem pak na dané číslo zavolala. Prostřednictvím e-mailu jsem jim zaslala fotografii kufru, jeho rozměry, kopii letenky a také reklamačního protokolu. Bylo mi řečeno, že moje žádost o výměnu bude vyřízena do 14 dní. K mému překvapení mi ale zcela nový kufr přišel během dvou pracovních dní," popsala Martina Kubíčková svou zkušenost.

Podle mluvčí Letiště Leoše Janáčka v Mošnově Michaely Kubešové je v případě poškození nebo ztráty zavazadel nutné přepážku reklamací v příletové hale kontaktovat neprodleně. „Pro reklamaci je nutné doložit zavazadlový lístek a ústřižek palubní vstupenky. Na základě těchto dokladů bude vypsán protokol, takzvaný PIR, který je nezbytný doklad pro uplatnění reklamace u leteckého dopravce," vysvětlila Michaela Kubešová.

REKLAMOVAT? NEJLÉPE IHNED NA LETIŠTI

Doplnila, že po sepsání protokolu obdrží cestující pokyny, jak postupovat dále. Další jednání pak probíhají mezi cestujícím a leteckou společností.

Na otázku, zda je možné reklamovat poškození zavazadla až po návratu domů, třeba v případě, že si cestující neuvědomí nutnost reklamace ihned po převzetí, odpověděla mluvčí letecké společnosti Travel Service Vladimíra Dufková.

„Poškození takzvaně zapsaného zavazadla (zavazadla, která cestující odevzdá dopravci k přepravě, pozn. red.) je cestující povinen nahlásit dopravci nejpozději do sedmi dnů ode dne převzetí a to písemnou formou. Řádně podané reklamace jsou pak vyřizovány do třiceti dnů ode dne jejich obdržení. Ve výjimečných případech může být tato lhůta prodloužena až na šedesát dnů," podotkla Vladimíra Dufková.