Jeho tělo spálili a ostatky zahrabali na zahradě. Ke zločinu došlo v roce 2008. Vše vyšlo najevo až v loňském roce. Oběma hrozí výjimečný trest.

Vydíral je

Ke zločinu došlo v přesně nezjištěné době v závěru roku 2008. Bratři Kamil Rossi (32 let) a Dušan Juříček (26 let) z Nového Jičína na podzim roku 2008 provedli úvěrový automobilový podvod. Jako bílého koně použili svého známého. Ten je sám požádal, aby mu jakýmkoliv způsobem pomohli k penězům, které nutně potřeboval. Vše vyšlo podle plánů, muž je ale začal vydírat. Několikrát je žádal, aby ho znovu přibrali do podobných kšeftů. Pak jim začal vyhrožovat, že pokud to neudělají, půjde na policii.

Na přelomu roku 2008 a 2009 jej vylákali do garáže jejich rodinného domu.

U soudu nevypovídali

Co přesně se poté stalo, není zcela jasné. Rosssi během vyšetřování nevypovídal, u soudu v pondělí pouze prohlásil, že je nevinný. „Skutek, který je uveden v obžalobě, jsem nespáchal." Juříček využil svého práva a odmítl vypovídat. V přípravném řízení však policistům popsal průběh útoku. Soud proto jeho dřívější výpovědi, které se však v mnoha detailech rozcházely, přečetl. Juříček v nich líčil, jak je známý vydíral. Proto si to s ním chtěli vyříkat. Dovezli ho do garáže, kde jim ale údajně začal znovu vyhrožovat udáním. Následovala rvačka mezi bílým koněm a Rossim. Známý se dal vzápětí na útěk. Rossi popadl baseballovou pálku a začal jej pronásledovat. „Tou pálkou ho jen tak škrábl přes záda. Pak máchl ještě jednou a trefil ho do hlavy," uvedl Juříček. Oba muži pak spadli na branku. Když Juříček přiběhl na místo, spatřil bratra s pálkou přitlačenou k mužově hrdlu. „Všude byla krev, on chroptěl, měl pěnu u úst. Pak se už nehýbal a nedýchal. Byl mrtvý," dodal Juříček. S bratrem tělo vložili do pytle a odvezli za dům. V místě bývalého rybníka tělo obložili dalšími věcmi, polili starým olejem a zapálili. Oheň údajně hořel celý den. Zbytky poté měli zakopat na zahradě.

Touto baseballovou pálkou jeden z bratrů napadl bílého koně.

Touto baseballovou pálkou jeden z bratrů napadl bílého koně. Snímky: Deník/ Jaroslav Perdoch

Beze stop

Jak se kriminalistům podařilo případ objasnit, není jasné. Svou roli možná sehrálo to, že se jeden z bratrů svěřil příbuzným.

„Měli jsme nějaké operativní informace a posléze se to důkazně podařilo svědecky doložit," řekla bez bližších podrobností státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Případ se běžným vražedným útokům vymyká nejen brutalitou a způsobem likvidace stop, ale také tím, že kriminalisté nenašli tělo oběti. „Oběť máme identifikovanou, ale nemáme žádný věcný důkaz v podobě kosterních či jakýkoliv jiných pozůstatků," řekla Bilíková, podle níž se bratři na odstranění bílého koně připravovali. V několika pozdějších výpovědích příbuzných mimo jiné zazněla slova o igelitu v garáži.

Hlavní líčení je plánováno do středy. Bratrům hrozí až výjimečný trest.