Všechno začalo telefonem. Když jej žena zvedla, hlas na druhé straně jí přesvědčivě tvrdil, že je její vnuk. Nato jí hlas v telefonu řekl, že má možnost výhodně koupit byt, ale potřebuje půjčit hotovost. Žena šla skutečně vybrat více než sto tisíc korun ze svého účtu.

„Po výběru peněz a opětovném telefonátu, kdy ji údajný vnuk sdělil, že si peníze před bankou převezme jeho známá, pojala podezření, že se může jednat o podvod," nastínil novojičínský okresní policejní mluvčí Petr Gřes.

Žena zavolala na telefonní číslo svého pravého vnuka a ten jí potvrdil, že po ní žádné peníze nechtěl a ani jí nevolal.

„V dalším přijatém hovoru falešnému vnukovi žena řekla, že je podvodník, že nikomu žádné peníze dávat nebude. Poté celou věc oznámila frenštátským policistům," pokračoval Petr Gřes s tím, že podobný případ policisté zaznamenali už v dubnu, tam ale sedmasedmdesátiletá žena z Fulneku podvodníkovi uvěřila a přišla o hodně peněz.

PROSBA VNUKA

Scénář byl téměř stejný jako v posledním případu i v případech, které se udály již dříve. Mužský hlas v telefonu seniorku přesvědčil, že je její vnuk.

„Poté falešný vnuk ženě srdceryvně vylíčil prosbu o peníze na koupi nového auta. Když už od ní získal příslib peněz, tak jí řekl, že si je vyzvedne jeho známá u ní doma," připomenul Petr Gřes dubnový případ.

Důvěřivá seniorka poté skutečně předala třicet tisíc korun neznámé ženě, která si pro peníze přišla. Až později se jí celá věc rozležela, a tak se svěřila se své dceři, ale to již bylo pozdě. Žena zjistila, že se stala obětí podvodu.

Policejní mluvčí upozorňuje, že pachatelé těchto podvodů zneužívají důvěřivosti oslovených seniorů, využívají jejich dobroty a snahy pomoci své rodině.

„Jen malé procento případů bývá objasněno. Když už jsou pachatelé zjištěni je nesmírně těžké jim trestnou činnost prokázat," doplnil Petr Gřes a dodal, že snahou policistů je těmto podvodům v maximální možné míře předcházet, a to formou informování při společných setkáních se seniory.