Pětasedmdesátiletá Marie Trčková stanula před soudem podruhé v krátké době. V únoru 2011 ji Okresní soud v Novém Jičíně odsoudil k tříletému trestu s podmíněným odkladem na dobu pěti let, a to s dohledem.

Navíc jí uložil zákaz činnosti v oblasti účetnictví na dva roky. Obžalovaná žena totiž v průběhu necelých pěti let, kdy působila jako účetní Heřmanic u Oder, převedla asi sedmdesátkrát peníze z účtu obce na dva své soukromé účty. Do roku 2008, kdy na obecním úřadě pracovala, tak obec připravila o 871 059 korun a 90 haléřů.

„Vzhledem k tomu, že splácela pouze tři tisíce z důchodu a dluh stále narůstal o úroky, obec chtěla, aby byly splátky vyšší. Když jsme s právničkou chtěli v té věci něco udělat, tak jsme zjistili, že nemovitost bývalé účetní byla v době trestního stíhání převedena na jinou osobu. Máme dojem, že rodinný dům převedla účelově, ačkoliv ho měla mít na vyrovnání svého dluhu," uvedla na jednom zasedání zastupitelstva starostka Heřmanic u Oder Irena Šímová.

Je vinna

K takovému názoru se nyní přikláněl i státní zástupce, když ve svém závěrečném návrhu uvedl, že žena převedla půlku nemovitosti na svou dceru, přičemž se hájila tím, že dcera v domě bydlela od roku 1996, podílela se na opravách a převod byl vyústěním dlouhodobého plánu. „Tvrdí, že v tom nebyl žádný úmysl," poznamenal na adresu obžalované státní zástupce a upozornil na některé rozpory ve výpovědích Marie Trčkové a její dcery. „Trčková uvádí, že smlouvy nesepisovala a že jí je předložila dcera, ta naopak tvrdí, že smlouvy vypracovala právě Trčková. Myslím si, že vše bylo vykonstruováno," dodal s tím, že převod se uskutečnil 30. dubna, přitom 10. dubna zahájil trestní orgán řízení o zpronevěře obecních prostředků a 20. dubna se o tom objevila informace v místním tisku a na internetu. „Celý převod byl v konečném důsledku nesmyslný, když matka převedla nemovitost z jednoho zadluženého na druhého, ještě více zadluženého. Ona učinila kroky k tomu, aby obec o své peníze přišla," řekl státní zástupce na adresu obžalované a k souhrnnému trestu žádal ještě uložení třicetitisícové pokuty.

Obhájce naopak žádal, aby soud Trčkovou zcela zprostil viny, neboť se podle něj nepodařilo jednoznačně prokázat úmysl poškodit věřitele, tedy Heřmanice u Oder.

„Nechtěla jsem nikoho poškodit ani podvést. Bylo to dlouho plánované, už od doby, kdy má dcera dospívala, a nešlo o to, podvést věřitele," uvedla v závěrečné řeči obžalovaná Marie Trčková.

Senát soudu se radil téměř půl hodiny. Nakonec se přiklonil k tomu, že je Marie Trčková vinna v plném rozsahu z trestného činu poškozování věřitele. Potvrdil jí tříletý trest s pětiletým odkladem a zvýšil zákaz činnosti ze dvou na pět let. „To proto, aby nemohla provádět obdobnou činnost například v nějakém občanském sdružení či jiné organizaci," vysvětlil soudce Miroslav Čaňo. Podle soudu se Trčková hájila účelově, neboť na převod měla mnoho let, ale provedla jej právě v době, kdy navenek prosákly informace o tom, že se o účetnictví, které vedla na obecním úřadě, začíná zajímat policie. A musela tušit, že se na její podvodné jednání přijde. „Věděla, že tím převodem podstatně sníží výkon splácení věřiteli. Jednalo se tedy minimálně o nepřímý úmysl," doplnil soudce.

V úvahu podle něj připadal nepodmíněný trest, ale protože obžalovaná spolupracuje s probační službou a začala splácet škodu, soud od toho upustil, stejně jako od třicetitisícové pokuty, jejíž splácení by mohlo být překážkou při uspokojování potřeb věřitelů.

Státní zástupce i obžalovaná si ponechali lhůtu na vyjádření k rozsudku. Ten tak ještě nenabyl právní moci.