Umělecká hodnota nulová, stejně jako estetický dojem. Na řadu graffiti maleb, třeba na starých nevyužitých zdech, se kouká krásně a opravdu je třeba před jejími autory smeknout. To však zdaleka neplatí o těch, jež se v poslední době vyrojily v několika ulicích města Nový Jičín.

„V současné době pracují novojičínští policisté na další sérii případů. Postupně shromažďují informace k samotnému usvědčení tohoto protiprávního jednání," informuje okresní policejní mluvčí Petr Gřes. „Většinou se jedná o místa, která jsou sprejerům dostupná a na veřejnosti viditelná. Pachatelé používají různé způsoby značkování, od škrábanců v omítkách či nátěrech, přes popisování fixy až po samotné sprejování barvami," upřesňuje.

Škody jdou do desítek tisíc

V Novém Jičíně se jedná o desítky poničených objektů a škody jdou do desítek tisíc korun. Svými „podpisy" ničí fasády domů, informační cedule nebo výlohy obchodů. Policisté takovéto jednání prověřují jako přečin poškození cizí věci.

„V několika případech zaznamenaly kamerové dohlížecí systémy osoby, které se v čase tvorby nápisů vyskytovaly na místě, ne vždy se však jednalo přímo o pachatele. Kamery zachytily také osoby, jež se v inkriminované době nacházely na místě samém," uvádí dále policejní mluvčí s tím, že dotyční by jim mohli poskytnout důležité informace vedoucí k dopadení pachatelů. Jednou z takových osob je i muž na fotografii. Jak pro Deník upřesnil Petr Gřes, tato osoba by mohla poskytnout důležité svědectví. „Obracíme se tedy na veřejnost s žádostí o ztotožnění osoby na fotografii. Informace k muži přijmou policisté obvodního oddělení v Novém Jičíně osobně či telefonicky na čísle 974 735 651," apeluje na veřejnost policie.