Na sníh i mrazy velice skromná zima je jedním z možných důvodů, proč už od začátku roku museli policisté zasahovat u deseti karambolů cyklistů. Teplé počasí vyhnalo jezdce do sedel o několik týdnů dříve než obvykle a jejich nadprůměrné množství v silniční dopravě se bohužel promítá i do statistiky nehod.

Poslední případy však jasně ukazují, že si cyklisté za nehody mohou mnohdy zcela sami, když nepřizpůsobí jízdu svým schopnostem nebo vyjedou opilí. Například jednačtyřicetiletý muž, který projížděl nedávno Pustějovem, měl smůlu i štěstí zároveň. Určitě neměl radost, že ho na kole v notně podroušeném stavu zastavila uniformovaná hlídka, na druhé straně se tak ale stalo dřív, než skončil zraněný někde ve škarpě. Neměl k tomu určitě daleko, když nadýchal více než tři promile alkoholu. „U většiny dopravních nehod však bylo příčinou střetu nedání přednosti cyklistům a nedostatečný odstup vozidla od jedoucího cyklisty či jejich přehlédnutí," informuje Petr Gřes, novojičínský policejní mluvčí.

Kolo a alkohol

K vážným incidentům došlo hned zkraje března, kdy například třicetiletý cyklista nezvládl jízdu na svém kole ve Štramberku v ulici Dolní Bašta. „V prudkém klesání přejel do protisměru, narazil na obrubník chodníku a následně spadl. Pádem si způsobil zranění s nutným ošetřením v nemocnici. Jelikož jeho zdravotní stav nedovoloval provést dechovou zkoušku ke zjištění alkoholu na místě nehody, byl policisty vyžádán odběr krve v nemocnici," popsal karambol Petr Gřes. K dalšímu případu došlo v Mošnově, kde na cyklojízdu nebude vzpomínat v dobrém pětačtyřicetiletý muž. Osudnou se mu stala zatáčka, která byla nad jeho síly zřejmě proto, že šlapal do pedálu značně opilý. Výsledek? Přes tři promile alkoholu, poranění obličeje a transport do nemocnice.

„Oba havarovaní cyklisté budou postoupeni k projednání správnímu orgánu s podezřením ze spáchání přestupku v provozu na pozemních komunikacích, kde mohou očekávat pokutu ve výši od 2 a půl do 50 tisíc korun. Jakou výši dostanou, rozhodne správní orgán," připomněl policejní mluvčí.