„Vyslechnou si obvinění z nedbalostního ublížení na zdraví s následkem smrti,“ prozradil redakci tiskový mluvčí Policie ČR ve Frýdku-Místku Ivan Žurovec. Tím se jen potvrdily úvahy o tom, že instruktoři zřejmě podcenili hned několik bezpečnostních předpisů najednou. Tragédie se stala ve čtvrtek 4. června dopoledne během školního výletu žáků deváté třídy z novojičínské základní školy. „Během pobytu jim instruktoři předvedli jízdu v kouli z prudkého svahu, takzvaný zorbing. Následně si do koule vlezl i sedmačtyřiceti­letý třídní učitel se svým patnáctiletým žákem. Když se ovšem spustili z vysokého kopce, prorazili ochrannou síť, načež po několika set metrech prudce narazili do stromu. Koule se po nárazu roztrhla a oba z ní vypadli ven,“ připomenul policejní mluvčí Ivan Žurovec s tím, že učitel při tom utrpěl vážná zranění, kterým podlehl na místě.

„Zdravotníci se sice učitele snažili zachránit resuscitací, kterou prováděli asi čtyřiceti minut, jenže nakonec museli potvrdit, že zemřel. Utrpěl těžké poranění hlavy a pánve. U chlapce měli podezření na otřes mozku. Kromě toho měl zraněné ruce a patrně i hrudník. Byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádka letecké záchranné služby jej vrtulníkem transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě,“ uvedl tiskový mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Redakci se v pátek podařilo dovolat i majitelce, která chatu Kyčera v Košařiskách, kde byli „deváťáci“ na nešťastném výletě, pronajímá. „Ta třída u nás byla dva dny. Kdo by čekal, že se něco takového stane. Je to velká tragédie, za kterou ale my nemůžeme. Vše si ta firma organizovala sama. V době, kdy se to stalo, jsme navíc byli mimo chatu, takže podrobnosti o tom neštěstí nevím. Zaslechla jsem jen, že ten těžce zraněný žák je snad už mimo nebezpečí,“ obtížně hledala slova.

Přečtěte si také:

Drama při školním výletě. Učitel zemřel v kouli, žák se vážně zranil

Rudolf Korčák: Tragédii zavinila řada pochybení