Senát Okresního soudu v Novém Jičíně již poněkolikáté projednával odměnu, kterou si Jaroslav Petržela nechal schválit den před koncem svého volebního období v roce 2010, a to ve výši 70 tisíc korun, přičemž odvody ze mzdy měla platit obec. Další věcí, jíž se soud zabýval, byla částka 400 tisíc korun, kterou nechal Jaroslav Petržela převést na tehdejší společnost Gravel Stone, aniž by k tomu měl schválení zastupitelů.

Společně s Jaroslavem Petrželou opět usedl v lavici pro obžalované také bývalý místostarosta Hladkých Životic Robert Chovanec, jenž vypsal pro Jaroslava Petrželu fiktivní dohodu o provedení práce, na jejímž základě měla nakonec obec Hladké Životice peníze bývalému starostovi vyplatit.

Ve věci vyplacených odměn vypovídala před senátem i úřednice ministerstva vnitra, na niž se obžalovaní již dříve odvolávali. Bylo zajímavé sledovat, jak se měnily nálady obžalovaných i jejich obhájců při odpovědích svědkyně na dotazy soudce. Svědkyně v úvodu uvedla, že v případě starosty institut mimořádné odměny neexistuje už od roku 2006. „Je ale nutné rozlišovat poskytnutí mimořádné odměny nebo materiálního či finančního daru," upozornila svědkyně. Právě na to, že odsouhlasili starostovi finanční dar, se většina bývalých zastupitelů z řad Petrželových příznivců odvolávala. Záznam ze zasedání, který soud při líčení nechal promítat, ale nic takového nepotvrdil. Aktéři, zastupitelé i starosta na něm hovoří pouze o odměně. „Takže pokud by se někdo ptal na možnost udělení odměny starostovi při ukončení volebního období, pak by odpověď byla jednoznačná, že to nelze. Odměna, které se říká například odchodné, je již tak dost vysoká, jedná se o několikanásobek měsíční odměny, že není důvod ji ještě zvyšovat," řekla mimo jiné svědkyně.

Na dotaz, jakým způsobem by starosta mohl dostat peníze navíc, svědkyně rovněž odpověděla, že tazateli by sdělila, že žádným. Možnost toho, že by starosta mohl pro obec vykonávat práci na dohodu, ale připustila, a obhájci i obžalovaní evidentně pookřáli. To ale jen do chvíle, kdy svědkyně upřesnila, čeho by se dohoda mohla týkat.

„Jedná se o fyzickou práci nad rámec výkonu funkce starosty například, že starosta má doma malotraktor a poseče v rámci dohody obecní louku a podobně," poznamenala svědkyně, čímž dobrou náladu obžalovaných a obhájců opět trochu přibrzdila.

Když jí soudce předložil dohodu, již vypracoval Robert Chovanec, uvedla, že nikdy nic takového neviděla. Soudce poté ještě přečetl závěry Okresního soudu ve Zlíně, který rozhodl o tom, že Jaroslav Petržela, coby starosta Hladkých Životic, nechal vyplatit 400 tisíc korun, určených údajně na úpravu rybníčku v obci, neoprávněně. Firma Alfitra Invest, jež vznikla jako nástupce společnosti Gravel Stone, musela podle rozhodnutí zlínského soudu obci Hladké Životice peníze vrátit i s úroky.

Líčení s obžalovanými soudce odročil.