Jako každým rokem, i letos byli zastupitelé Oder seznámeni s vývojem kriminality, výslednosti objasňování a stavu na úseku veřejného pořádku ve služebním obvodu Obvodního oddělení Policie ČR Odry za uplynulé období. Rok 2008 však na svém kontě měl spíše negativní, než pozitivní zprávy. Jednou z nich byl nárůst trestných činnů na území města a zároveň došlo k propadu objasněnosti. Na druhou stranu šetřili policisté o dvaatřicet dopravních nehod méně než v roce 2007.

Starosta Oder Pavel Matůšů zastupitelům nejprve krátce shrnul výsledky zprávy. „Opravdu došlo ke zhoršení stavu. Proběhla schůzka mezi veliteli policie ČR a městskou policií, starostou a místostarostou, kde jsme si nastínili určité priority způsobu práce, ale zatím je to všechno v začátcích. Městské policie ještě není ani v plném stavu, nicméně, nějakou činnost už vykazuje,“ informoval Matůšů. Poté si vzal slovo Kramoliš, který všem přítomným zopakoval údaje ve své zprávě a odpovídal na dotazy. „V loňském roce bylo zjištěno celkem sto osmdesát osm trestných činů, což je o třicet dva více oproti předcházejícímu roku. Je to obrovský nárůst. Taky to znamená, že zatíženost policistů se zvýšila a nám se bohužel nepodařilo tento nárůst pokrýt. Co se týče objasněnosti, poklesli jsme cirka o třináct procent dolů,“ sdělil Kramoliš přítomným a dodal, že nejčastější doby spáchání násilné trestné činnosti v týdnu je pátek a sobota, kdy svou roli sehrává vysoký podíl alkoholu. „U této trestné činnosti se jedná zejména o střed města, restaurační a noční podniky a jejich okolí, kdy návštěvníci přecházejí z jednoho nočního podniku do druhého,“ rozvedl Kramoliš.

Naopak zlepšení oproti roku 2007 nastalo v úseku hospodářské kriminality a tak zvané zbývající kriminality, která zahrnuje především řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, zanedbání povinné výživy a další. Také v úseku dopravní bezpečnosti zaznamenali policisté úbytek dopravních nehod, ze 170 na 138. Nejčastější příčinnou nehod byl na území Oder nesprávný způsob jízdy. Poklesl také počet přestupků spáchaných v roce 2008, a to oproti roku 2007 o 188 př­estupků. Policisté obvodního oddělení se zapojili rovněž do řady přednášek s preventivní tématikou.

Město se dalšímu rozvoji těchto nekalých aktivit brání vytvořením městské policie, která bude napomáhat k udržování veřejného pořádku. „Až bude městská policie kompletní, bude se sloužit hlavně v době, kdy se děje nejvíce těchto případů narušování veřejného pořádku. To znamená, že většinou odpoledne až do večera. Zatím v té dvojci musejí řešit spoustu věcí, které se teprve dotahují, směrnice a tak dále. Věřím tomu, že v momentě, kdy budou sloužit v plné sestavě, dojde k obratu,“ potvrdil místostarosta Jiří Vlček.

Kramoliš závěrem své zprávy upozornil, že počet policistů sloužících v Odrách je poddimenzovaný. I přesto chce nárůstu kriminality čelit, a to zvýšeným nasazením policistů do venkovního výkonu služby a preventivními opatřeními.