Nahrát na internet, anebo si naopak stáhnout z internetu, nějaký film je v dnešní době velice jednoduché a zvládne to i průměrný uživatel internetu. Mnozí si však ani neuvědomují, že šíření těchto filmů je nelegální a trestné.

Jeden takový případ odhalili před nedávnem policisté na Novojičínsku. Osmatřicetiletý muž z Novojičínska nahrával minimálně čtyři roky na různé internetové servery filmy. Zřejmě mu však nevadilo, že se to nesmí a že tím obírá filmové společnosti o nemalé peníze. Případ nyní vyšetřuje útvar hospodářské kriminality. „Rozhodně to není ojedinělý případ. Podobných případů, kdy se stahují nejenom filmy, ale i další soubory a hry, je několik. Ale v množství a rozsahu je tento případ výjimečný," potvrdil Deníku Zbyněk Tomšík, vrchní inspektor novojičínského informačního oddělení Policie ČR.

Tento muž svým jednáním porušoval autorský zákon, a to hlavně tím, že umožňoval distribuci filmů dalším osobám. „Nasdílením téměř tří tisíců filmů na hostingových serverech způsobil vlastníkům děl více jak patnáctimilionovou škodu na ušlém zisku a půlmilionovou škodu za rozmnožování těchto děl. Tohoto jednání se dopouštěl v období minimálně čtyř let," uvedl k případu novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes s tím, že při domovní prohlídce u muže zajistili výpočetní techniku a různé datové nosiče. Právě počítač bývá v těchto případech velmi důležitým důkazem.

Podvedení se brání

Firmy zastupující autory a distributory děl, v tomto případě filmů a hudby, podávají v zájmu ochrany svých klientů na podobné hříšníky trestní oznámení. Výjimkou nebude ani tento čin. Škod, kterých se lidé nelegálním stahováním dopustí, totiž přibývá, a tak se firmy brání všemi zákonnými způsoby a domáhají se potrestání a také náhrady nemalé škody. Nejinak tomu bude i v tomto případě, kdy o výši trestu rozhodne soud. „Za toto jednání hrozí muži až osm let trestu odnětí svobody a také náhrada vzniklé škody," dodal Petr Gřes.

Odhalit pachatele těchto trestných činů se někdy podaří rychle, jindy to trvá delší dobu. „V tomto případě se to podařilo na základě toho, že kolegové měli informace, které nějakou dobu shromažďovali. Je to případ od případu. Všechno záleží na okolnostech, třeba jakým způsobem to dotyčný distribuuje, kde se tím prezentuje, a také na rozsahu. Může to vyplynout i v souvislosti s jinou trestnou činností pachatele," popsal Zbyněk Tomšík a na závěr připomněl, že za loňský rok bylo odhaleno několik podobných případů.