Nechybělo mnoho a do domova pětačtyřicetiletého muže z Novojičínska vtrhla před pár dny plně vyzbrojená policejní zásahovka. Důvodem bylo oznámení od jeho dvacetiletého syna, který nahlásil, že mu otec vyhrožuje se samopalem vzor 58 v ruce.

„Při samotném oznámení to vypadalo dosti nebezpečně, zakročující policisté zvažovali výpomoc od policejní zásahové jednotky z důvodu možného ohrožení života a zdraví osob. Nicméně v průběhu prvotního kontaktu s oznamovatelem i podezřelým mužem vyhodnotili, že nebezpečí nehrozí," oznámil okresní policejní mluvčí Petr Gřes.

O co tedy šlo? Syn se na otce naštval, že po něm žádá, aby byl více zodpovědný a aby zlepšil přístup ke svému životu a ke škole. Zabavil mu proto počítač a vypínal mu také elektřinu, aby za monitorem netrávil tolik času. Jenže to mladíka tak naštvalo, že se rozhodl pro pomstu. Proto vytočil policejní číslo a udal otce, že mu doma vyhrožuje s plně funkčním samopalem.

„Vlastník zbraně samopal, včetně zásobníků i střeliva, které měl doma, dobrovolně vydal. Samotnou zbraň si podezřelý zakoupil legálně v prodejně, jako zbraň znehodnocenou pro sběratelské účely, a svou zručností a umem ji opětovně zprovoznil, čímž ji učinil funkční. Její skutečnou funkčnost, konstrukční stav, včetně dalšího balistického zkoumání, určí prováděná expertiza," vysvětlil Petr Gřes.

Každopádně, majitel zbraně bude mít co vysvětlovat. Sice ji koupil legálně jako zbraň znehodnocenou, ale díky svým znalostem ji později opět zprovoznil. „Znehodnocené díly nahradil jinými, funkčními, a podle zjištění ji měl v minulosti opakovaně použít ke střelbě slepými náboji. Sám se obával, že provedený konstrukční zásah do hlavně by mohl způsobit při použití ostrými náboji její destrukci a možné zranění," dodal policejní mluvčí s tím, že technický zásah a znovuzprovoznění zbraně muži přivedlo trestní stíhání s podezřením ze spáchání přečinu nedovoleného ozbrojování.