Pořádně zhořknout mohou vánoční nákupy, když se člověk stane obětí drzého zloděje, kterému stačí pouze zlomek času k ulovení nějaké té cennosti. Logicky, nejlákavější jsou peněženky, jež jsou obzvlášť v adventní čas nadité penězi. Policisté obvodního oddělení Nový Jičín prověřují v současné době několik případů podezření z krádeže a zneužití platebních karet a ne vždy za nimi stojí cizí lidé, což potvrzují slova novojičínského policejního mluvčího Petra Smětáka.

„V prvním případě se protiprávního jednání měl dopustit třiačtyřicetiletý muž z Nového Jičína. Podezřelý měl v listopadu letošního roku provést několik výběrů z bankomatu bez vědomí své přítelkyně (42), která mu kartu zapůjčila pro jednorázový nákup. Svým jednáním způsobil škodu přesahující devět tisíc korun," řekl s tím, že podezřelý byl v minulosti již odsouzen za přečin krádeže a za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

V dalším případě, z pátku 2. prosince, doplatila na chvilkovou nepozornost šestapadesátiletá žena. V pět hodin odpoledne nakupovala v obchodním domě v Novém Jičíně a svoji kabelku nechala zavěšenou na nákupním vozíku. „Když po hodině zjistila, že kabelku postrádá, začala ji na místě hledat, ale její pátrání bylo bezvýsledné. V kabelce měla doklady, peníze, platební kartu a další věci v celkové hodnotě čtyři tisíce korun," popsal mluvčí vzniklou škodu.

Neznámý pachatel je podezřelý z několika přečinů, za které mu hrozí až dva roky za mřížemi.

A do třetice v hlavním roli ukradená platební karta. Během prvního prosincového pátku či soboty nalezl, policii doposud neznámý nepoctivec, cizí bankovní kartu a vzápětí z ní vybral hotovost přesahující 20 tisíc korun. I zde hrozí nálezci karty trest odnětí svobody až na dva roky.

Přeplněná nákupní centra a adventní jarmarky plné lidí jsou žněmi pro kapsáře ve velkých i malých městech. I proto policisté v uplynulých dnech v terénu na frekventovaných vánočních místech kolemjdoucí upozorňovali na chyby při nakupování, které lapkové ihned využijí. Konkrétně se jedná o kabelky a tašky nechané, byť na malou chvíli, bez dozoru ve vozíku, třeba při nakládání nákupu do kufru auta nebo v uličkách obchodu. A hlavně! PIN kódy by si majitelé platebních karet pamatovat a nemít je napsané a schované v peněženkách. Pak mají zloději snadnou cestu, jak se dostat k penězům okradených.