Bodové hodnocení bylo v České republice zavedeno 1. července roku 2006. Od té doby zaznamenávají obce s rozšířenou působností na Novojičínsku tisíce řidičů, kteří získali svým počínáním nějaký bod. V okrese se k poslednímu prosincovému dni minulého roku jednalo o 8431 řidičů, z toho vybodovaných, tedy s počtem dvanácti bodů, 329.

Nejvíce řidičů, 2899, s body na kontě eviduje okresní město Nový Jičín, hned za ním se řadí Kopřivnice s 2431 řidičem. Tato dvě města mají rovněž nejvyšší počet vybodovaných řidičů. Nejlépe jsou na tom naopak Odry a Frenštát pod Radhoštěm. Dohromady se v registru těchto dvou obcí s rozšířenou působností nachází 1855 řidičů s bodem na kontě. „Nejčastěji dostávají řidiči body za nepřiměřenou rychlost, nedání přednosti v jízdě a za alkohol za volantem,“ uvedl novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Ve srovnání s ostatními kraji je ten Moravskoslezský pod republikovým průměrem.

Po silnicích Novojičínska se však prohánějí také cizí státní příslušníci. Čas od času se také oni dopustí nějakého dopravního přestupku. Aktuálně se 742 podařilo získat na okresních silnicích alespoň jeden bod. Třináct z nich se však za pobyt u nás stačilo vybodovat. I tak ovšem cizinci sbírají spíše po jednom bodě a dopouštějí se spíše drobnějších prohřešků.

Řidiči, jež už nasbírali do deseti bodů za lehčí přestupky, nemusejí věšet hlavu. Jednou do roka mohou podstoupit školení v Centru bezpečné jízdy, které je nejblíže v Ostravě-Přívoze. Za úspěšné dokončení školení se řidiči odečtou tři zaznamenané body. Od září roku 2008 prošlo v celém kraji školením 359 mužů a 28 žen. „Srdcem celého centra je jedinečná smyková deska. Pomocí speciálního softwaru a impulzní hydrauliky dokáže vyvinout okamžitou reakci na kola projíždějícího cvičného vozidla. Následně vyvolaný smyk připraví každému řidiči skutečně reálnou krizovou situaci, se kterou se může kdykoli na silnici setkat,“ uvedl nedávno ředitel centra Dalimil Frič. Smykovou desku mohou využívat jak osobní vozidla, tak i těžké návěsové soupravy nákladních automobilů. Centrum bezpečné jízdy v Ostravě je unikátním autodromem v rámci střední Evropy.